Varkensprijzen zakken 8 cent

18-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Tot eind vorige week heerste er rust op de varkensmarkt.

De varkensprijs was na een flinke stijging gestabiliseerd en de algemene verwachting was dat die rustig op dat niveau het jaar uit zou lopen. Zo het nieuwe jaar in waarin weer volop kansen op de Aziatische markt lonken. Misschien nog een kleine correctie naar beneden omdat de afnemers op de Europese markt in de aanloop naar kerst hoge vleesprijzen moesten slikken. De Duitse slachterijen waren de enige die wat morden. Ze wilden net als de Denen hadden aangegeven de varkensprijs 8 cent naar beneden bijstellen. De Denen lieten het bij een -4 en de Duitsers zetten hun dreigende woorden ook vorige week nog niet om in daden. Wellicht zou het dan toch niet zo vaart lopen?!

Dat beeld veranderde door een schrijven van Van Rooi Meat die een halve week voor de normale bekendmaking van de prijs al een verlaging van € 0,20 aankondigt. De slachterij maakt zich zorgen om de stroef lopende afzet in Europa en de moeilijkheden die zijn Chinese afnemers hebben om het varkensvlees voor de ingekochte prijs te verkopen. Dit door toenemende druk van de Chinese overheid die de voedselprijzen laag wil houden vanwege de inflatie.

Consensus op -8

Na een rumoerig weekend en begin van de week lijken slachterijen het eens over de koers. De varkensprijs daalt met 8 cent. Dat is zowel bij slachterijen in Nederland als in Duitsland de koers. Vion komt daarmee op € 2,04 per kilo (€ 1,87 ex btw). De noteringscommissie van de DCA Beursprijs neemt de unieke beslissing om publicatie uit te stellen vanwege de onrust in de markt. En uiteindelijk ziet ook Van Rooi zich genoodzaakt zijn plan bij te stellen verlaagt van € 1,90 naar € 1,82 en niet naar € 1,70 per kilo.

Een beslissing die Van Rooi met tegenzin neemt. Hij maakt zich zorgen om de prop aan varkensvlees die in de keten hangt. De afnemers wat lucht geven door nu flink te verlagen houdt de doorstroming op gang en kan verdere prijsval in januari voorkomen. Van Rooi betuigt dat dat ook voor varkenshouders uiteindelijk het beste is. Die zien het anders en reageren vol onbegrip.

Moeizame afzet in januari verwacht

De komende 2 weken wordt minimaal vlees afgeleverd. Het leeuwendeel van de varkens die geslacht worden gaan de vriezer in. Een risico met toenemende dreiging van varkenspest in Duitsland, zo beaamt Vion. Maar voorraden die na de zomer in de vriezer zaten zijn door slachterijen ook goed verkocht. Vion zegt te handelen naar huidige kennis bij het bepalen van de prijs. De pest is er nu niet en het is niet bekend of die komt.

Vion deelt de zorg van Van Rooi dat de afzet op de Europese markt begin volgend jaar moeizaam zal verlopen. Ondanks de hoge prijzen is er veel vlees verkocht, dus zullen de bestellingen dan lager uitvallen doordat er nog het nodige in de koeling ligt. Ook de veel makkelijker ingang die de Amerikanen krijgen op de Chinese markt zal de concurrentie begin volgend jaar verzwaren en prijsverhoging in de weg staan. Maar er is volop vlees nodig in Azië. Als de varkenspest Nederland bespaard blijft, zal 2020 opnieuw een jaar worden met hoge varkensprijzen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer