Doorgaan naar artikel

Varkensvlees en eieren duurder in supermarkt eind 2020

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De consumentenprijs van varkensvlees steeg in oktober en november vorig jaar met 2%. Ook de prijzen voor eieren waren hoog. De prijs van rundvlees daarentegen daalde met 2% en van aardappelen met 8%. Dat blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.

De stijging van de prijzen voor varkensvlees komt waarschijnlijk door de vraag naar luxere producten voor de feestdagen. De producentenprijs steeg in oktober met 3% en daalde weer 3% in november. De prijs af boerderij daalde in oktober en november nog verder. Daarmee staat de prijs 32% lager dan in november 2019. WEcR ziet geen serieus marktherstel binnenkort.

Producentenprijzen rund- en kalfsvlees ongeveer gelijk

De consumentenprijzen voor rund- en kalfsvlees daalden in oktober en november verder. De prijzen lagen echter nog wel boven het niveau van 2018 en 2019. Ook de prijzen af boerderij daalden. Die lagen dan weer fors lager dan de niveaus in 2018 en 2019. De producentenprijzen bleven ongeveer gelijk en liggen tevens op ongeveer hetzelfde niveau als de twee jaren ervoor.

Hogere prijzen voor aardappelen door corona

De prijzen voor aardappelen in de winkels kwamen in november uit op een index van 114, dat is 8% lager dan in september en 16% lager dan in november een jaar eerder. Door het coronavirus nam de vraag naar aardappelen en aardappelproducten in de winkel toe, wat tot hogere prijzen leidde vanaf maart 2020. Vanaf het nieuwe oogstseizoen daalden de consumentenprijzen echter weer.

De producentenprijzen herstelden zich in oktober en november na een daling vanaf begin 2020. De af-boerderijprijzen daalden naar een zeer laag niveau in november, 17% lager dan in september en 44% lager dan in november 2019. Oorzaak was de tweede coronagolf en lockdown waardoor in veel landen de afzet weer stagneerde.

Meer vraag naar eieren

De consumentenprijzen van eieren (reguliere scharreleieren) bleven in oktober en november hoog. Door het coronavirus is er extra vraag naar eieren. De prijzen af eierpakstation stegen iets, terwijl de eierprijzen af boerderij dalen sinds juli. Het betreft hier reguliere scharreleieren die naar de foodservice gaan of worden geëxporteerd. Door de coronacrisis is de afzet op deze markt kleiner. De contractprijzen voor eieren met een keurmerk die vooral worden afgezet in de Nederlandse supermarkten, lopen wel op.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin