Doorgaan naar artikel

Varkensvlees met 5D staat nu al onder druk

Alleen nog varkensvlees van Duitse herkomst in Duitse winkels is een moeilijk te realiseren plan.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
varkensvlees premium

Duitse vleesvarkens in een diervriendelijke stal. Door meer in te zetten op regionaal geproduceerd vlees mét een hogere dierenwelzijnsstatus, kan de sector de anti-veehouderijlobby wind uit de zeilen nemen. - Foto: Henk Riswick

De Duitse sector wil alleen nog varkensvlees van Duitse herkomst in de winkel. Realisatie is echter moeilijk.

Alleen nog varkensvlees van Duitse herkomst, het zogenoemde 5D (Duits geboren, gefokt, gemest, geslacht en verwerkt), staat al voor de invoering onder druk. Volgens dr. Albert Hortmann-Scholten, hoofd varkenshouderij en markt binnen de Landwirtschaftskammer Niedersaksen, is de sector met haar 5D-plan te optimistisch. Hij zei dit tijdens een studiedag van het Duitse vakblad SUS.

Met het aantal varkens dat Duitsland telt, is het al problematisch alle vraag naar vers vlees te dekken, daar komt ook nog de verwerking van varkensvlees bij. Gezien het feit dat de Duitse varkenshouderij in rap tempo krimpt, zal 4D voor veel afzetkanalen het hoogst haalbaar zijn. Dat betekent dat er biggen uit Nederland en Denemarken nodig blijven.

Sceptisch over prijsplus

Ook over de prijsplus die 5D moet opleveren, is Hortmann-Scholten sceptisch. Slachterij Westfleisch is momenteel de enige marktpartij die een cent per kilo meer biedt, de rest van de grote slachterijen heeft er volgens de econoom nog geen mogelijkheden voor.

“In Noord-Duitsland is een plus voor 5D heel lastig te realiseren. In Beieren is het mogelijk met lokale initiatieven en ook Edeka SüdWest doet er momenteel een beetje moeite voor. De rest van de retail doet er geen barst aan”, hield Hortmann-Scholten de aanwezige varkenshouders voor. Sterker nog, een aantal grossiers adverteert groot met goedkoop varkensvlees uit Chili.

Herkomst als troef varkensvlees

Toch is de herkomst van varkensvlees een belangrijke troef voor de sector. Door meer in te zetten op regionaal geproduceerd vlees mét een hogere dierenwelzijnsstatus, kan de sector de anti-veehouderijlobby wind uit de zeilen nemen. Daarom zal de sector ook meer moeten inzetten op het dierenwelzijnskeurmerk Initiative Tierwohl.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin