Varkensvleesmarkt direct na kerst al in een dip

29-12-2022 | |
De varkensvleesverkopen vallen in een gat na de feestdagen. - Foto: Bert Jansen
De varkensvleesverkopen vallen in een gat na de feestdagen. - Foto: Bert Jansen

Het feest is letterlijk voorbij op de varkensvleesmarkt. De vleesverkopen vallen in een gat na de feestdagen.

Italiaanse inkopers bieden deze week € 0,15 per kilo minder voor hammen dan vorige week. En het is graag of niet, anders levert een ander. En alleen dat is al goed voor een daling van € 0,05 per kilo karkasgewicht, zo rekenen slachterijen voor.

Afzet bijproducten naar China onder druk

En dat is niet de enige hoek van waaruit de markt onder druk staat. Ook de afzet van bijproducten naar China staat onder druk. Slachterijen merken nu dat er van ladingen die in december geleverd zijn minder geld binnen komt dan in november. En leveringen in januari gaan voor opnieuw gereduceerde tarieven.

Op de varkensmarkt worden dieren verhandeld en geen vlees. En aan de voorkant van de slachterijen ligt de markt er eigenlijk veel opgeruimder bij dan de afgelopen jaren het geval was. Door het grote aantal slachtingen voor de kerst is het overschot verdwenen. En hoewel er deze week weinig slachtingen zijn, gaan de varkens volgens handelaren nog heel vlot weg. Niemand heeft varkens over.

Beperkte voorraad ingevroren vlees

Ook de vleesvoorraad in de vriezer is beperkt. Met het oplopen van de prijs neemt de lust om op te slaan af, doordat zowel het liquiditeitsbeslag als het risico voor slachterijen dan groot zijn. Weinig vlees en geen slachtrijpe varkens die dringen, maakten dat menig varkenshouder en ook handelaren optimistisch het nieuwe jaar in keken en eerder op een plus dan min rekenden.

De samenstellers van de DCA Beursprijs stelden deze de vrijdag voor kerst niet naar beneden bij, juist om prijsval te voorkomen. Dat heeft dus niet mogen baten. Het betekent zelfs een nieuwe deuk in de geloofwaardigheid van de notering. ’De samenstellers hebben niet hun verwachting laten doorklinken, maar probeerden de prijs hoog te houden. Dat is geen verwachtingsprijs, maar een ‘goed-nieuws-show’, zo klinkt het in slachterij-kringen.

Vleesmarkt dicteert varkensmarkt

Varkenshouders zijn dus verrast door de prijsbuiteling, nog voor het eind van het jaar. Handelaren zeggen er vragen over te krijgen. Om die vragen te beantwoorden verwijzen ze naar de jaarcyclus. Het is niet ongebruikelijk dat de markt aan kracht verliest na de vlotte verkopen voor de feestdagen. In januari is een dip in de prijs door tegenvallende vleesverkopen niet ongewoon.

Dus hoewel het twee gescheiden markten zijn, dicteert de vleesmarkt hier wel de varkensmarkt. ‘We moeten de prijs die we voor varkens betalen wel op kunnen halen’, reageren slachterijen.

Varkensprijzen omlaag

Na Vion verlagen ook de andere grote slachterijen hun varkensnoteringen. De varkensprijs van Compaxo zakt deze week van € 1,79 naar € 1,74. Van Rooi Meat daalt een cent minder en komt daarmee op € 1,75 per kilo geslacht gewicht uit.

Op de Duitse markt voert rust de boventoon in deze feestweken. Daar blijven de noteringen van de VEZG en de grote slachterijen opnieuw staan op € 2 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer