Vaste markt eieren in spanning voor corona

Foto: Canva
Foto: Canva

De eiernoteringen maakten ook deze week slechts kleine bewegingen, licht omhoog over de hele linie.

De NOP-richtprijs voor scharrel wit 62/63 gram ging met een cent omhoog naar € 6,80, die van de bruine met vier cent naar € 7,61. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren € 5,86 en de bruine € 6,38. Een verschil van 94 cent (16%) bij wit en € 1,23 (19%) bij bruin.

Lees verder onder de grafiek.

Voldoende aanbod biologische eieren

De markt verliep deze week zoals verwacht. Dat wil zeggen: weinig spanning, geen euforie, niet levendiger dan anders, het kabbelt voort, het loopt mondjesmaat. Een enkele handelaar zegt ‘het loopt aardig weg’ (op de binnenlandse markt).

NOP en Weser Ems noteerden nagenoeg gelijk, Barneveld leefde wat op.

Bio-eieren zijn er genoeg, vrij-uitloopeieren zijn er meer dan zat, worden zelfs afgewaardeerd tot scharrel, waardoor in dat segment ook volop aanbod is.

Bakseizoen in Duitsland

In Duitsland begon op 1 november het bakseizoen: traditiegetrouw worden dan, vooral in Midden- en Zuid-Duitsland speciale, dunne koekjes gebakken, een roomse traditie die samenhangt met Allerheiligen. Winkeliers koppelen daar acties aan, wat zo maar tot 5% meer afzet kan zorgen.

Het is nu wachten op nieuwe oplevingen. Dit kan zo maar tot half december duren, aldus een (exporterende) pakstationhouder. De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren noteerde een tiende cent minder op 97,2, die voor scharreleieren 1,3 cent hoger op 99,3 cent.

Lees verder onder de grafiek.

In afwachting van corona

Hoe de markt zich zal ontwikkelen zal in belangrijke mate afhangen hoe corona zich gaat ontwikkelen en dan met name welke maatregelen het demissionaire kabinet gaat nemen. Tijdelijk verbod op evenementen, eerder sluiten van horeca, geen publiek bij sportwedstrijden zullen zeker effect hebben op de afzet van eieren en pluimveevlees.

De verwerkende industrie doet nu goed mee in de afzet, maar de steun uit die hoek kan zo maar terugvallen. Want minder vraag vanuit de horeca betekent bijvoorbeeld minder vraag naar houdbare producten zoals sauzen. Groothandels die de horeca beleveren zullen even een pas op de plaats maken en bestellingen annuleren. Hoe zal de consument reageren. Hamsteraankopen?

De vrij vaste, maar gezonde markt wacht op nieuwe impulsen. De komende weken worden die niet verwacht.

Prognose: stabiel.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur
Meer overBeheer