Vaste stemming op graanmarkt met hogere prijzen

17-02 |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De lokale graannotering voor voertarwe steeg deze week met € 1 naar € 225 per ton op de graanbeurs in Groningen.

Op de lokale markt is het rustig, want veel wordt niet af boerderij verkocht. De meeste akkerbouwers die graan wilden verkopen, hebben de afgelopen periode wel iets gedaan. Aan de ene kant hopen telers op nog hogere prijzen, dus houden ze de deuren gesloten. En aan de andere kant zijn kopers terughoudend bij licht stijgende prijzen. De stemming op de graanmarkt is dan ook vast. Zo steeg ook de EU-voertarwe notering deze week met € 2,50 naar € 239 per ton. Daarmee staat de notering weer op het niveau van eind januari. De prijs van € 239 werd voor januari 2021 bijna acht jaar niet meer bereikt. Verder is de graannotering in Hamburg de afgelopen weken iets bijgetrokken. Deze liep een tijdje achter op de Nederlandse fysieke prijzen.

Hogere termijnmarktnoteringen

Het prijsniveau op de fysieke markt loopt altijd iets achter de termijnmarktnoteringen aan, mede omdat de termijnmarktnoteringen veel gevoeliger zijn voor stemming door de speculanten die daarop handelen. De termijnmarktnoteringen in Chicago en Parijs gingen begin deze week verder omhoog. De hogere tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago komen voornamelijk door koud weer in de Verenigde Staten. Dat kan mogelijk tot vorstschade leiden omdat er in de staat Texas geen sneeuw ligt, maar het is nog te vroeg om te zien of en hoeveel schade ontstaat. Wat betreft het Europese continent zijn er minder zorgen over vorstschade aan de wintergranen. Dit omdat er een flink pak sneeuw ligt in Oekraïne en Rusland die de gewassen beschermt tegen de kou.

Prognose: vaste marktstemming.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.