Vaste stemming op rustige aardappelmarkt

13-03 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Eigenlijk wordt er op korte termijn amper grondstof ingekocht door de aardappelverwerkende industrie.

Tot eind april zijn Belgische fabrieken voorzien van grondstof. De verwachting is dat in mei/juni de vraag aantrekt. Schuren met aardappelen in België raken toch meer leeg. Dat maakt momenteel dat de prijsverwachting op termijn stijgend is.

Aardappelvoorraden lopen terug

Ook de aardappelvoorraden in Oost- en Zuid-Europese landen lopen terug, waardoor de verwachting is dat de vraag naar aardappelen in West-Europese landen de komende maanden zal toenemen. Daarnaast zullen vanwege weersomstandigheden uit Spanje en Italië minder vroege aardappelen komen.

In België is toch niet zoveel aanbod van Innovators, waardoor het Belgische Belgapom afgelopen vrijdag 10 maart de notering voor Innovator terugzette op het niveau van € 31 per 100 kilo, nadat deze de voorgaande twee weken op € 30 stond. Voor Fontanes bleef de notering gelijk op € 30. De marktstemming bleef stabiel, wat inhoud dat het aanbod gelijk is aan de vraag. Telers bieden geen grote volumes aardappelen aan; langbewaarders wachten rustig af.

De stemming op de aardappelmarkt is dan ook vast. In Nederland bewegen prijzen voorzichtig omhoog. PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen (cat. 1) op € 29 tot € 31 per 100 kilo (+€ 0,25). Voor speciale rassen wordt door Belgische verwerkers meer betaald, waardoor de categorie 2 notering op € 30 tot € 32 uitkomt (+€ 0,25).

Verwachtingswaarde termijnmarkt positiever

De verwachtingswaarde op de termijnmarkt trekt iets aan. De aardappelnotering voor het april 2023 contract op de termijnmarkt in Leipzig beweegt nu ruim boven € 29 per 100 kilo. Afgelopen vrijdag stond de notering op € 29,30 per 100 kilo. Dat is 50 cent hoger dan een week eerder. Na het weekend wordt tussen € 29 en € 29,50 gehandeld. Hoewel er amper handel is in het april 2024 contract steeg deze vorige week naar € 23,50.

Prognose: vaste stemming aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer