Doorgaan naar artikel

Vaste stemming op tarwe- en maismarkten

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De prijzen van tarwe en mais zijn op de wereldmarkt flink gestegen in de afgelopen maand. Tarwe won circa 7% aan waarde, mais bijna 13%. Ook de termijnprijzen stijgen behoorlijk. Er is goede vraag wereldwijd en de verbruikscijfers stijgen.

De stemming op de termijnmarkten in zowel Parijs als Chicago was de vorige week vast voor de graancontracten. Het decembercontract tarwe ging in Parijs voor het eerste door de barrière van € 200 en maandag 12 oktober. bleef de trend opwaarts. Bij mais verliep het iets rustiger, maar ook met prijsstijging. In Chicago zijn de prijzen van de decembercontracten van tarwe en mais in twee weken tijd met zo’n 8% gestegen.

Nieuwe tender Algerije

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA bracht vrijdag 9 oktober het nieuwe Wasde-rapport uit over de stand van zaken op de agrarische markten. Dat bracht geen schokkend nieuws om de marktprijzen verder op te jagen. De maismarkt tendeert licht opwaarts, voor tarwe is de berichtgeving neutraal.

Op de fysieke markt stijgen de maisprijzen door, mede door matige beschikbaarheid op de korte termijn, vooral vanuit de VS. Ook speelt mee dat de USDA-exportcijfers betreffende maisexport van de VS naar China als te laag worden beschouwd.

Voor tarwe is er het nieuws dat top-importeur Algerije vrij onverwacht een nieuwe tender heeft uitgeschreven voor tarwe, te leveren in twee periodes, te weten de eerste en tweede helft van november. Volgens Agritel is het bijzonder dat de Algerijnse kwaliteitseisen voor de tarwe met 12,5% eiwit iets zijn versoepeld. Dat maakt levering vanuit de regio rond de Zwarte Zee mogelijk, zij het dat Europese tarwe voor de koper prijstechnisch concurrerender is.

Meer Russische tarwe

Klimaatomstandigheden blijven hun stempel drukken op de prognoses voor de oogsten volgend jaar. Nog steeds is het droog in zowel Noord- als Zuid-Amerika en Rusland.

De raming van de huidige Russische tarweoogst is door agrarisch adviesbureau IKAR iets naar boven bijgesteld, naar 83 miljoen ton. Dat is erg veel. Hoe de Russische tarweproductie het volgend jaar zal uitpakken is uiteraard nog niet te zeggen, maar het is al wel duidelijk dat de huidige droogte effect krijgt. Schattingen gaan ervan uit dat er in ieder geval 10 tot 15% minder areaal is ingezaaid.

De tarwe-aanvoer in het Verenigd Koninkrijk is momenteel een aanzienlijk probleem, gaven wij al eerder aan. Voor het komende seizoen is het beeld van de Britse tarwemarkt ook weinig rooskleurig. De tarweproductie in het Verenigd Koninkrijk zal in het seizoen 2020-’21 aanzienlijk lager uitkomen dan de afgelopen jaren. De officiële prognose is 10,1 miljoen ton. Dat is bijna twee vijfde minder dan die van 2019-’20 en daarmee de kleinste opbrengst sinds 1981, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jack Kwakman

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin