Doorgaan naar artikel

Vastere ondertoon op aardappelmarkt

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Het regent niet meer, maar het is nog nat buiten. De hoop is dat telers rond of na het komende Paasweekend het land op kunnen om aardappelen te poten.

In Nederland wordt voor eind deze week alweer regen afgegeven. In de Duitse Rijnland-Palts-regio zitten de eerste vroege aardappelen in de grond, maar in andere vroege teeltgebieden in Duitsland, België en Nederland moet nog worden gepoot.

Vriendelijke stemming

De vertragingen in het pootwerk maken de stemming op de aardappelmarkt vriendelijker. De prijzen bleven vorige week op de aardappelmarkt gelijk tot iets hoger. PotatoNL verhoogde vorige week de categorie 1 notering voor fritesgeschikte aardappelen al iets. Deze week houdt de notering stand op € 29 tot € 31,50 per 100 kilo. Voor de Fastfood Frites-notering steeg de onderkant met 50 cent. Dat maakt de aardappelnotering vaster.

Belgische noteringen

Afgelopen vrijdag kregen de Belgische noteringen van Belgapom ook een positieve prikkel. Hoewel voor Fontane en Challenger de notering bleef staan op € 30 veranderde de stemming van stabiel naar vast. Het geeft aan dat het aanbod kleiner is dan de vraag. Voor Innovator steeg de waarnemingsprijs op 31 maart wel met € 1 naar € 31. Het gevoel heerst in de markt dat de aardappelprijzen verder kunnen stijgen. Maar als de industrie de prijsstijging kan afremmen, zal dat zeker gebeuren.

Termijnmarkt in Leipzig

De verwachtingswaarde op de termijnmarkt in Leipzig stijgt voor de oude oogst. Het april 2023 contract sloot vrijdag 31 maart op € 30,50 per 100 kilo. Dat is het hoogste niveau sinds begin februari van dit jaar. Het eerst aflopende juni-contract staat boven € 32. En voor april 2024 staat de notering redelijk stabiel op € 23,40.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin