Vastgelopen automatisering kost HZPC bijna alle winst

08-10-2020 | |
Het hoofdkantoor van HZPC in Joure. - Foto: Anne van der Woude
Het hoofdkantoor van HZPC in Joure. - Foto: Anne van der Woude

HZPC had een recordomzet in 2019-’20. Een vastgelopen automatiseringsproject drukte de winst echter fors omlaag.

Hoe gaat het met aardappelhandelshuis HZPC? Die vraag komt naar boven nu HZPC een recordomzet combineert met de een na laagste winst ooit. De omzet in boekjaar 2019-’20 bedroeg € 364 miljoen. Een record van 892.000 ton pootaardappelen is verkocht. De ebitda (de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (waardedaling immateriële activa)) is uitgekomen op een fraaie € 17 miljoen.

€ 1 dividend per aandeel

Het nettoresultaat van bijna € 1,2 miljoen is echter het een na laagste ooit in de 21-jarige geschiedenis van HZPC. Alleen in 2012-’13 was het met € 1 miljoen nog lager. De houders van certificaten van aandelen krijgen € 1 dividend per aandeel, net als in 2012-’13. Toen kostte een certificaat rond € 78, nu is dat iets meer dan € 130. Het rendement ligt dus een stuk lager voor de certificaathouders.

ERP-systeem kostte veel geld

Hoe kan dat: een recordomzet en daar bijna geen geld aan overhouden? Dat komt doordat HZPC zich heeft begeven op het glibberige pad van de automatisering. HZPC wil een ERP-systeem invoeren. Dat staat voor enterprise resource planning en is een computersysteem dat wordt gebruikt om de financiële administratie of het voorraadbeheer bij te houden. HZPC stopte afgelopen boekjaar met het ERP-project, en de boekhoudkundige regels vereisen dat alle kosten dan ook geboekt worden.

Dat kostte HZPC veel geld. Het bedrijf deed over 2019-’20 een afwaardering van immateriële vaste activa voor bijna € 8,9 miljoen. CEO Gerard Backx: “Deze afwaardering is op een paar ton na toe te schrijven aan het ERP-project. Als het project wel was geslaagd, dan hadden we daar ook op afgeschreven, bijvoorbeeld voor 20% en niet voor 100%.”

Lees verder onder de foto

Gerard Backx, CEO van HZPC:
Gerard Backx, CEO van HZPC: "Deze afwaardering is op een paar ton na toe te schrijven aan het ERP-project. Als het project wel was geslaagd, dan hadden we daar ook op afgeschreven, bijvoorbeeld voor 20% en niet voor 100%." - Foto: Mark Pasveer

Leerproces

HZPC wil in de toekomst gaan werken met een ERP-systeem. Een deel van de kosten hoeft dan niet meer te worden gemaakt, zegt Backx. “Ik kan niet in geld uitdrukken welk deel verloren is gegaan. Het is vooral een leerproces geweest. We willen een ERP-systeem voor de hele HZPC-groep, die werkt in zowel Rusland als Argentinië. We werken nu met diverse softwaresystemen en bedrijfsprocessen en hebben heel veel handmatige communicatie tussen de bedrijven in onze groep. Als dat één proces wordt, heeft dat grote gevolgen voor HZPC-bedrijven. Invoering bracht nu te veel risico met zich mee. Daarom hebben we het ERP-project voorlopig stop gezet.”

Gezien de omzet en het handelsvolume draait HZPC nog steeds als een tierelier. Het aardappelbedrijf heeft echter net als veel andere bedrijven en overheden ervaren dat een automatiseringsproject een donker hol kan worden, waar je vaak niet kunt voorspellen wat je tegenkomt.

Engwerda
Jan Engwerda RedacteurBeheer