Doorgaan naar artikel

Vavi bezorgd over importheffingen op frites uit EU

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Aardappelverwerking. Foto: Jan Willem Schouten

Aardappelverwerking. Foto: Jan Willem Schouten

De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) is bezorgd over de lobby van de Amerikaanse aardappelsector voor hogere importheffingen op Europese frites. De Vavi vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, zegt secretaris Hylke Brunt.

“We zijn in nauw contact met het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Handel, DG Trade van de Europese Commissie en onze Europese koepelorganisatie EUPPA over de recente aankondigingen van heffingen of importtarieven.”

Goedkope frites exporteren

De Amerikaanse aardappelsector vraagt de regering Trump om de importtarieven te verhogen voor frites uit de EU van 8 naar 108%. De sector vindt dat de Europese aardappelverwerkers frites dumpen in de VS. De National Potato Council (NPC) voert daarbij aan dat de import van Europese frites van 2015 tot en met 2019 met 450% is gegroeid. Eerder dit jaar vroegen de brancheorganisaties Potatoes NZ in Nieuw-Zeeland en Ausveg in Australië ook aan hun regeringen om de import van frites uit Europa te beperken. Ook zij vrezen dat Europese verwerkers massaal goedkope frites gaan exporteren, omdat de vrieshuizen in de EU vol liggen.

Beschuldigingen onterecht

Volgens Brunt kloppen de onderbouwingen voor de beschuldigingen van dumping niet. “De Covid-19 steun in Europa helpt telers om het overschot aan aardappelen een alternatieve bestemming te geven en leidt zeker niet tot goedkope grondstoffen om frites van te produceren. De aardappelen waar telers overheidssteun voor ontvangen, mogen immers niet worden verwerkt tot een eindproduct.”

De sector moet juist de financiële verliezen als gevolg van de coronacrisis terugverdienen

Brunt stelt dat de Nederlandse en Belgische aardappelverwerkende sectoren zeer competitief zijn. “Wij zijn uitstekend in staat om buitenlandse markten te bedienen. Dat is volkomen legitiem en heeft niets met dumping te maken. De sector moet juist de financiële verliezen als gevolg van de coronacrisis terugverdienen. Dan helpt het niet om producten onder de kostprijs te verkopen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin