Vechtstromen verbiedt uien, bollen en lelies

Een akkerbouwer spuit zijn uiengewas. Waterschap Vechtstromen wil geen uienteelt meer op zijn pachtgrond. Foto: Hans Banus
Een akkerbouwer spuit zijn uiengewas. Waterschap Vechtstromen wil geen uienteelt meer op zijn pachtgrond. Foto: Hans Banus

Het waterschap Vechtstromen heeft in zijn pachtcontracten een verbod opgenomen op de teelt van lelies, bollen of uien. Het gaat om nieuwe pachtcontracten, waarin ook een verbod op het gebruik van het herbicide glyfosaat is opgenomen.

Een woordvoerder van het waterschap zegt dat het verbod geldt voor bollen, uien en lelies, omdat daar in veel wordt gespoten. “Er is in het bestuur over het verbod op juist deze teelten uitgebreid gedicussieerd. Het is onderdeel van de brede discussie over ontmoediging van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de percelen die in eigendom zijn van het schap. Dit is nu de uitkomst, net als het verbod op glyfosaat.”

Een symbolische stap

De woordvoerder erkent dat het verbod nu eerst vooral een symbolische stap is. Het waterschap verpacht in totaal 290 hectare grond, waarvan 70 hectare eenjarige pacht. De maximale pachtduur is vier jaar. De woordvoerder kan niet zeggen hoeveel telers te maken krijgen met het teeltverbod.

Hier wordt duidelijk politiek bedreven. Slecht voor het draagvlak van de waterschappen

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw is onaangenaam verrast door het teeltverbod. “Een waterschap is ook een overheid. Dan vind ik het raar dat die op dit punt verder gaat dan een landelijke overheid. Als een particuliere grondeigenaar zulke eisen stelt, dan heb je daar mee te dealen. Maar het geeft geen pas als een mede-overheid dit doet. Hier wordt duidelijk politiek bedreven. Slecht voor het draagvlak van de waterschappen.”

Afgezien van dat hij niet blij is met dit verbod, vindt Van Wenum het weinig specifiek. “Als je dan iets wilt, verbied dan concrete middelen of aantal keren dat je ze mag spuiten. Met dit verbod zou je op pachtland van het waterschap ook geen biologische uien mogen telen.”

Tholhuijsen
Leo Tholhuijsen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.