Veehouder mag door met bedrijf na verwaarlozing vee

Een veehouder uit Hengelo (Ov.) verwaarloosde zijn runderen, maar mag zijn bedrijf open houden.

De rechtbank in Zwolle legde hem maandag 2 november een voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf op van een halfjaar. Gaat het bij controles binnen nu en twee jaar opnieuw mis, dan gaat zijn bedrijf alsnog op slot, zo besliste de rechtbank in Zwolle.

Verzwakte dieren

Het bedrijf van de 51-jarige veehouder Gerard ten D. doorstond meerdere controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet. Van de 225 runderen hadden er 153 niet de beschikking over een plek waar ze schoon en droog konden liggen, staat in het strafdossier. De dieren bleken verzwakt, hadden onvoldoende of beschimmeld voedsel en al helemaal geen droge en schone ligplek. Ze stonden op plekken in decimeters dikke mest. Tegen de dierenarts die bij de controle aanwezig was, zei hij zijn runderen oud brood te voeren.

De veehouder vond dat de controles ‘slechts momentopnames’ waren. Bovendien is hij al 15 jaar in procedures verwikkeld. De gemeente Hengelo wil een stadswijk uitbreiden en Ten D. is er van overtuigd dat hij in de weg zit. Dat zijn dieren in de mest stonden, is ‘inherent aan het systeem van hellingstallen’, zo zei hij.

Persoonlijke en financiële problemen

De dieren zijn niet op de juiste wijze gehouden en de rechtbank neemt dit de veehouder zeer kwalijk. Maar ook is gekeken naar zijn persoonlijke en financiële problemen. “Hij lijkt te verzanden in die problemen en had daardoor geen oog voor en inzicht in de gevolgen van zijn handelen”, las de voorzitter het vonnis voor. De feiten dateren uit mei 2018 en april 2019.

Voorwaardelijke maatregel plus boete

Bij nieuwe controles voldeed de veehouderij aan de minimale vereisten. De rechtbank ziet hierin een verbetering van de omstandigheden en legt daarom de maatregel voorwaardelijk op. “Het is een laatste kans voor de verdachte en zijn bedrijven om de boel op orde te krijgen en te houden.” Naast de voorwaardelijke stillegging is zijn twee bedrijven ook een voorwaardelijke boete van € 5.000 opgelegd. Het Openbaar Ministerie had de onvoorwaardelijke stillegging van een halfjaar gevorderd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.