Veehouder staat centraal op fototentoonstelling

20-09-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Kalver- en pluimveehouder Dick de Koning: “De gemiddelde Nederlander geeft maar 11% van zijn inkomen uit aan voedsel, zijn eerste levensbehoefte.” - Foto: Gerard Nel
Kalver- en pluimveehouder Dick de Koning: “De gemiddelde Nederlander geeft maar 11% van zijn inkomen uit aan voedsel, zijn eerste levensbehoefte.” - Foto: Gerard Nel

Op de internationale fototentoonstelling in Breda ‘Power to the Models’ is kalver- en pluimveehouder Dick de Koning uit Woudenberg (Utr.) een van modellen. Hij hoopt dat burgers en politici wakker worden. “Als de boeren uit Nederland verdwijnen, moet al het voedsel worden geïmporteerd. Willen we dat?”

“Laat ik duidelijk zijn, het gaat niet om mij. Op de internationale fototentoonstelling in Breda heb ik weliswaar een centrale plek, maar daar had net zo goed een andere boer aan de muur kunnen hangen. Wat ik op mijn bedrijf doe, hoe ik voor mijn dieren zorg, mijn wens dat een van mijn kinderen ons bedrijf overneemt, het is niet anders dan bij mijn collega’s.

Miskent voelen in de media

De tentoonstelling gaat in essentie over individuen en groepen die zich door de media miskent voelen. Via via kwamen ze bij mij. Samen met vrijwilligers van Agractie hebben we een zaal mogen inrichten. Er hangen foto’s van mij, er wordt een video gedraaid, er staat een traptrekker van mijn zoon Milan, er liggen strobalen. Bij elkaar geeft het een prachtig beeld van ons gezin en onze liefde voor onze dieren.

Power to the models is de titel van de tentoonstelling. Ik sta model voor de boeren in Nederland. Eigenlijk hoef ik niet zo nodig model te zijn, laat mij maar hier in Woudenberg lekker werken met mijn kalveren en legkippen. Toch heb ik aan deze tentoonstelling meegedaan, want zo’n kans om aan het grote publiek te laten zien waar boeren echt voor staan, komt niet vaak voorbij.

Zorgen over landbouw in Nederland

Ik vertel in de video over de manier van leven en werken op onze boerderij. Over mijn zorg dat de landbouw uit Nederland verdwijnt en over mijn angstbeeld dat ook ons bedrijf het op termijn niet gaat redden. In mijn zaal in Breda staat een protestbord. Met de tekst: ‘Heeft mijn zoon nog toekomst? De keuze is aan u.’ Ik hoop dat de bezoekers gaan nadenken over de vraag wat het betekent als er geen boeren meer in Nederland zijn. (hierna volgt video)

De boeren doen het in ons land hartstikke goed, maar het lijkt wel alsof niemand zich dat realiseert. Wij produceren energie-efficiënt, doen het qua milieubelasting beter dan elders in de wereld en de dierwelzijnsstandaard is in Nederland erg hoog. Door de steeds strengere regels gaan boeren stoppen, ze houden het financieel niet meer vol. Wat gebeurt er dan? Simpel, dan moeten we voedsel importeren uit landen waar de milieu- en dierwelzijnsregels veel lager liggen. Ik hoop dat die boodschap overkomt op de bezoekers.

De boeren doen het in ons land hartstikke goed, maar het lijkt wel alsof niemand zich dat realiseert

Weet u hoeveel procent de gemiddelde Nederlander aan voedsel uitgeeft, zijn eerste levensbehoefte? 11%, dat is wel heel erg weinig. In Duitsland ligt dat percentage op 20%. Blijkbaar hecht men daar meer waarde aan eten. Onze biologische eieren gaan daarom voor een groot deel naar Duitsland.

Meer betalen voor voedsel

Ik zou graag ook met onze kalveren overschakelen op biologisch, maar daar is totaal geen afzetmarkt voor. Vandaar dat protestbord in Breda, ‘de keuze is aan u’. Als consumenten meer geld over hebben voor hun voedsel wordt de Nederlandse agrarische sector ook beter gewaardeerd. Dat zouden meer mensen zich moeten realiseren als ze door de supermarkt lopen.

Als boeren naar de tentoonstelling gaan, is dat natuurlijk prima, maar zij kennen het verhaal. Door mijn collega’s word ik gewaardeerd, zij weten wel dat ik het goed doe. Ik hoop dat ook politici komen kijken. Zij zorgen er met hun milieuregels voor dat de landbouw moet inleveren voor het grote bedrijfsleven, de luchtvaart, de woning- en de wegenbouw. Als het gaat om stikstof word ik afgerekend op de neerslag in een natuurgebied 10 kilometer verderop. Terwijl de uitstoot van vliegtuigen nauwelijks wordt meegeteld. En als de boeren de uitstoot gaan reduceren, gaat daarvan 30% naar de natuur en 70% naar de grote bedrijven en woningbouw. Ik zie de bui al hangen, over tien jaar gaat het nog steeds slecht met de natuur en moeten de boeren weer inleveren.

Als consumenten meer geld over hebben voor hun voedsel wordt de Nederlandse agrarische sector ook beter gewaardeerd

Mijn jongste zoon Milan is prominent aanwezig op de tentoonstelling. Op de film rijdt hij rond op zijn trekkertje, hij schuift het voer aan voor de kalveren. Zo’n leuk ventje maakt natuurlijk indruk. Milan is de link naar de toekomst van de agrarische sector in Nederland. Kan en mag hij nog boer worden? Mijn vrouw en ik zouden dat dolgraag willen, maar hij moet daar dan wel de kans voor krijgen.”

De expositie Power to the Models in het Stedelijk Museum Breda is tot en met 29 november te zien.

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur


Beheer