Veel animo subsiedieregeling sanering varkenshouderij

25-11-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Inschrijven voor de subsidieregeling sanering varkenshouderijen kan sinds maandag 25 november. De animo is goed, net als de prijs: ‘Zo hoog had ik niet verwacht.’

Joan Jansen van Flynth Adviseurs en Accountants heeft de eerste aanvraag voor de subsidieregeling sanering varkenshouderijen verstuurd. Inschrijven voor de regeling kan sinds 25 november.

Eind van de ochtend heeft Jansen de eerste aanvraag de deur uit. Hij is blij dat er bij de digitale aanvraag ruimte is voor toelichting. Niet elk bedrijf past zomaar in het model, zo blijkt. Hij noemt als voorbeeld een stal die verlengd is. Welke leeftijd houd je aan, is dan de vraag? De informatie voor een aanvraag is best gedetailleerd, ervaart Jansen. “Daar ben ik wel enigszins door verrast.”

Flankerend beleid

Jansen mag nog 3 aanvragen versturen. Ondanks dat de rechten in regio Oost een derde opbrengen van Zuid wordt de prijs van € 52 per recht toch als marktconform gezien, vertelt hij. Jansen: “Deze prijs wordt goed ontvangen.” Om het bedrijf financieel gezien goed te beëindigen, is Jansen van mening dat in Oost aanvullend provinciaal of gemeentelijk beleid nodig is. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een bouwkavel. “Dat is uiteraard persoonlijk.”

Voor bedrijven in regio Oost met oude stallen is de saneringsregeling niet interessant. De subsidie is dan dusdanig laag dat potentiële stoppers afwachten en hopen dat ze op termijn hun ammoniakrechten voor een goede prijs kunnen verkopen, merkt Jansen.

Hoge prijs in Zuid

Bij ABAB Accountants en Adviseurs is men ook druk met de subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Bedrijfsadviseur Remco Janssen van ABAB legt uit dat zij proef draaiden met een aanvraag en nu bezig zijn informatie te verzamelen van hun klanten om de aanvragen te kunnen doen. Janssen zegt dat het bedrag van € 151 per recht in Zuid als hoog wordt ervaren. “Zo hoog had ik ook niet verwacht. Als je het gemiddelde neemt over dit jaar zit je op zo’n € 120.”

De ABAB-adviseur schat dat de regeling wordt overtekend. Het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel aanmeldingen ABAB gaat doen voor de saneringsregeling. Janssen: “In ieder geval meer dan 50.”

Stikstof

Hoeveel varkenshouders uiteindelijk gaan deelnemen aan de warme sanering zal ook afhangen van de mogelijkheid en voorwaarden voor de verhandelbaarheid van stikstof, benadrukken de adviseurs. Dat wordt mogelijk later deze week duidelijker.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer