Doorgaan naar artikel

Veel animo voor ‘diervrije’ kaas

Geüpdatet op:
Zuivel
Nieuws
Eiwittransitie
Kaas geproduceerd met behulp van microbiële fermentatie. - Foto: Formo premium

Kaas geproduceerd met behulp van microbiële fermentatie. - Foto: Formo

Meer dan 70% van de consumenten is bereid ‘diervrije’ kaas te kopen.

Dat blijkt uit onderzoek door het Duitse biotechbedrijf Formo, voorheen Legendairy Foods, in samenwerking met de universiteit van Bath. De resultaten zijn gepubliceerd door peer-reviewed wetenschapsjournaal Frontiers in Sustainable Food Systems.

Kaas van microbiële fermentatie

Ruim 5.000 consumenten in 5 landen werd gevraagd hoe ze denken over zuivelalternatieven geproduceerd met behulp van microbiële fermentatie. Het gaat om consumenten in Brazilië, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bijna 80% van de consumenten is bereid kaas, geproduceerd met behulp van microbiële fermentatie, uit te proberen en 71% is bereid daarvoor te betalen. Opvallend is dat flexitariërs het meest enthousiast reageren. Diervrije zuivel wordt volgens de onderzoekers in het bijzonder omarmd door consumenten die hun eetgedrag stapsgewijs aanpassen. De grootste bereidheid om genoemde producten aan te schaffen, is zichtbaar in Brazilië en India, maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde State is sprake van veel animo.

Smaakverbetering

Redenen die consumenten noemen om voor de producten te kiezen, zijn naast milieu- en dierwelzijnsaspecten de te verwachten smaakverbetering ten opzichte van de huidige plantaardige kaassoorten. Formo, opdrachtgever en financier van het onderzoek, probeert immers met behulp van microbiële fermentatie dezelfde eiwitten te produceren als die in koemelk worden aangetroffen. De markt voor diervrije kaas vertegenwoordigt momenteel een waarde van meer dan € 1 miljard en heeft een enorm groeipotentieel.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin