Veel animo voor inboedel Loogman

22-01-2021 | Laatste update op 02-03 | |
De voorraadbunkers worden als één kavel aangeboden op de veiling. - Foto's: Cor Salverius
De voorraadbunkers worden als één kavel aangeboden op de veiling. - Foto's: Cor Salverius

Aardappelverpakker Loogman is failliet. Veilingbedrijf Industrial Auctions verzorgt de verkoop van de inboedel. “De veiling trekt mensen uit de hele wereld.”

Het eerste dat opvalt in de sorteer- en wasserijloods van verpakkingsbedrijf A.C. Loogman & Zonen in Aalsmeer (N.-H.) is een aardappellucht. In een hoek staan een stapel kuubkisten met aardappelen. De kiemen op de aardappelen hebben de lengte van een vinger. Een werklijst bij één van de verpakkingsmachinen geeft aan dat die op 11 augustus 2020 voor het laatst heeft gedraaid. Het is duidelijk: in de bedrijfshal van A.C. Loogman is lange tijd niks gebeurd.

Failliet verklaard

A.C. Loogman werd 17 november failliet verklaard. Het is nog onduidelijk waarom het bedrijf failliet is gegaan. Curator Sander Schouten van AMS Advocaten doet hier nog onderzoek naar, schrijft Schouten in het eerste faillissementsverslag. Loogman werkte tot halverwege 2014 vanuit de groothandelsmarkt Food Center in Amsterdam. Vanuit die locatie wordt nu alleen nog de horeca bediend. De aardappelactiviteiten verhuisden naar Aalsmeer. In februari 2014 kocht de Loogman Holding, eigenaar van het failliete A.C. Loogman & Zonen, een stuk grond in Aalsmeer en bouwde er een fabriekshal voor het verwerken en verpakken van aardappelen. De holding verhuurde de bedrijfsruimte aan Loogman. Het bedrijf was een van de grotere aardappelverpakkers in Nederland.

De fabriekshal is in 2016 in gebruik genomen. De verpakkingsmachines zijn in zeer goede staat.
De fabriekshal is in 2016 in gebruik genomen. De verpakkingsmachines zijn in zeer goede staat.

Tekort van € 7,4 miljoen

Voor de financiering van het nieuwe bedrijfspand werd een hypotheek afgesloten bij ING, staat in het faillissementsverslag. Er is een tekort ontstaan van € 7,4 miljoen. Dit is een voorlopige berekening, meldt Schouten. Er staan nog wel aanzienlijke rekening-courantvorderingen open richting de eigenaren van het bedrijf. Dat betreft een vordering van minimaal bijna € 2,9 miljoen bij A.C. Loogman & Zonen Holding, minimaal € 904.453 bij A.C. Loogman jr. Holding en minimaal € 556.685 bij A.C. Loogman Horecagroothandel. Gewoonlijk moet een rekening-courantvordering bij een faillissement worden terugbetaald.

In voorjaar 2019 al in zwaar weer

In het voorjaar van 2019 was al duidelijk dat A.C. Loogman & Zonen in zwaar weer verkeerde. “Toen heeft ING aan Loogman & Zonen te kennen gegeven dat voortzetting van het krediet niet zinvol is vanwege langdurende verlieslatende exploitatie”, meldt de curator in het verslag. Loogman kreeg drie keer de gelegenheid de schuld af te lossen door het onroerend goed te verkopen. Nu dat niet is gebeurd, wordt op 28 januari 2021 het onroerend goed geveild. Curator Schouten laat de inventaris apart veilen door Industrial Auctions. Deze online veiling is geopend op 13 januari en sluit 3 februari om 14.00 uur. Op maandag 1 en dinsdag 2 februari zijn er kijkdagen. Geïnteresseerden moeten zich aanmelden en krijgen een tijdtraject toegewezen om te zorgen dat de kijkdagen coronaproof kunnen plaats vinden.

In het voorjaar van 2019 was al duidelijk dat A.C. Loogman & Zonen in zwaar weer verkeerde

Gespecialiseerd

Industrial Auctions is gespecialiseerd in het veilen van inboedels uit de voedings- en drankensector, zegt CEO Ad van Kollenburg. “Dankzij onze specialisatie hebben onze projectleiders kennis van de vitale delen van de machines. De omschrijving van de machines en de foto’s zijn dan ook zeer professioneel, zodat de online koper er een goed beeld van heeft.”

Op de site van Industrial Auctions zijn de machines, installaties, apparatuur en overige zaken in categorieën ingedeeld. Iedereen die zich heeft aangemeld kan een bod uitbrengen, waarna een ander er weer overheen kan gaan. Van Kollenburg: “Als iemand op 3 februari vlak vóór het sluiten van een kavel nog een bod uitbrengt, dan blijft de desbetreffende kavel nog 5 minuten openstaan voor een ander om daar overheen te bieden. Daarna worden alle kavels die bij elkaar horen nog een keer als combinatie aangeboden. Daar kan dan opnieuw op geboden worden. We willen de maximale opbrengst uit de veiling realiseren voor de curator.”

De rol met plastic zakken waar de aardappelen in worden verpakt, is nog ongebruikt. A.C. Loogman was één van de grootste aardappelverpakkers in Nederland.
De rol met plastic zakken waar de aardappelen in worden verpakt, is nog ongebruikt. A.C. Loogman was één van de grootste aardappelverpakkers in Nederland.

180 kavels op de veiling

Volgens projectleider Kaj Walravens van Industrial Auctions zijn er 180 kavels te vergeven op de online veiling. “Na de veiling van de individuele kavels maken we nog veertien combinaties van kavels die logischerwijs bij elkaar horen. Bijvoorbeeld de aanvoerbanden die van de bunker naar de verpakkingsmachine lopen, de verpakkingsmachine zelf en de draaitafel. Op die combinaties kan dan weer worden geboden. Er is veel belangstelling voor de veiling. Nog voor de veiling openging, hadden zich al meer dan tien gegadigden ingeschreven voor de kijkdagen.”

Nog voor de veiling openging, hadden zich al meer dan tien gegadigden ingeschreven voor de kijkdagen

Kaj Walravens, projectleider van Industrial Auctions

Geen garantie

Industrial Auctions geeft geen garantie op de geveilde spullen, zegt Van Kollenburg. “Omdat wij gespecialiseerd zijn in de voedings- en drankensector kunnen wij goed de staat van de machines inschatten. Eventuele gebreken vermelden we in de online catalogus. Maar daar is hier geen sprake van. Loogman heeft deze fabriekshal in 2016 gebouwd en ingericht. Veel machines zijn nog jong en in zeer goede staat.”

A.C. Loogman & Zonen werd 17 november 2020 failliet verklaard. Het is nog onduidelijk waarom het bedrijf failliet is gegaan.
A.C. Loogman & Zonen werd 17 november 2020 failliet verklaard. Het is nog onduidelijk waarom het bedrijf failliet is gegaan.

De spullen waar geen koper voor wordt gevonden, blijven nog even staan. Volgens Van Kollenburg komen na een veiling vaak nog geïnteresseerden kijken of er nog wat van hun gading is te halen. “Maar ik verwacht dat we alles van waarde verkopen. Mocht er iets van waarde niet verkocht worden, dan nemen we de onverkochte spullen mee naar onze veilinghal in Eindhoven. Daar worden ze alsnog onder de hamer gebracht en komt de opbrengst ten goede aan de boedel.”

Grote belangstelling

De belangstelling voor dit soort veilingen is groot, stelt Van Kollenburg. “Het trekt mensen uit de hele wereld. We hebben al concrete belangstelling uit Europa, Australië, Rusland, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. We gaan uit van een goede kredietwaardigheid van de deelnemers. Als we daaraan twijfelen, vragen we ze een voorschot te betalen.”

Projectleider Kaj Walravens van Industrial Auctions maakt foto’s voor de online veiling van de inboedel. “Er zijn 180 kavels te vergeven op de veiling.”
Projectleider Kaj Walravens van Industrial Auctions maakt foto’s voor de online veiling van de inboedel. “Er zijn 180 kavels te vergeven op de veiling.”

2020 beste jaar ooit voor Industrial Auctions

Industrial Auctions heeft in het coronajaar 2020 het beste jaar ooit gedraaid, maar heeft geen extra werk gekregen vanwege faillissementen. Van Kollenburg verwacht dat het in de voedings-en drankensector wel gaat meevallen met de faillissementen. “De out-of-home-afzet wordt voor een deel gecompenseerd door extra afzet naar de supermarken. Maar in de horeca is dat een ander verhaal. Daar worden veel bedrijven overeind gehouden door de steunmaatregelen van de overheid. Als de overheid de steunmaatregelen gaat afbouwen, dan verwacht ik voor ons bedrijf een drukke tijd. Het is nu een stilte voor de storm.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer