Veel emoties, maar zuivelmarkt blijft vrij vast

06-02-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Emoties zijn er genoeg op de zuivelmarkt. Toch lijken de prijzen vooralsnog behoorlijk stabiel te blijven.

Op de belangrijkste deelmarkt van dit moment, die van de mageremelkpoeders, staan de termijnmarktprijzen voor het tweede kwartaal iets onder druk, maar voor verder weg zijn de prijzen weer hoger. Op de GDT van Fonterra gingen alle poederprijzen onderuit.

Coronavirus

Allemaal het psychologische effect van het coronavirus? Mogelijk, maar kort na het Chinese nieuwjaar krijgt de zuivelhandel steeds een knauw. Het coronavirus kan zeker invloed hebben op de markt, omdat het zorgt voor logistieke verstoringen en misschien een lagere koopkracht, maar mensen blijven wel eten.

Roomprijs trekt licht aan

Hoe dan ook: de Europese markt heeft er nog niet veel last van. Bij de vloeibare zuivel trok de roomprijs nog licht aan. Op de weimarkt gingen de prijzen voor weipoeders voor diervoeding iets omlaag. Maar met een opbrengst van net iets onder de € 800 per ton is zeker nog niet van een slecht prijsniveau te spreken.

Kaasmarkt positief stabiel

De kaasmarkt is ook vrij stabiel, maar met wel een positieve ondertoon. Op internetplatform DAO.EU was er de afgelopen dagen opeens veel handel. In iets meer dan een dag tijd wisselde ruim 1.600 ton Goudse en Edammer kaas van eigenaar voor prijzen tussen rond de € 3,10 per kilo, soms iets minder, soms iets meer.

Aantrekkende melkaanvoer

De komende weken zal ondertussen wel de melkaanvoer seizoensmatig aantrekken. In Frankrijk en Duitsland zijn de eerste effecten al merkbaar. De kans bestaat dat dit de zuivelprijzen wel iets gaat drukken, maar veel hangt af van het weer in de komende weken en maanden. Wordt het een zacht voorjaar of niet?

Prognose: stabiele, licht positieve markt.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer