Veel ging op het nippertje goed met vervuild Corngold

01-04 | |
Naast Corngold zijn ook partijen maisglutenvoer, maiskiemen en maisweekwater geblokkeerd. - Foto: Marten Sandburg
Naast Corngold zijn ook partijen maisglutenvoer, maiskiemen en maisweekwater geblokkeerd. - Foto: Marten Sandburg

Een aflatoxinebesmetting van maisbijproducten bleef een maand lang onopgemerkt. Toch kwam, voor zover vastgesteld, geen besmet voedsel via de veehouderij bij de consument.

Het was echt een gevalletje van ‘dat ging maar net goed’. Bedoeld wordt de aflatoxinebesmetting van Corngold en een reeks andere maisbijproducten, waar de veevoer- en zuivelindustrie afgelopen weekeinde over in de rats zaten.

Er is voor zover vastgesteld geen zuivel of ander dierlijk product met een te hoog aflatoxinegehalte bij de consument terechtgekomen door besmette bijproducten. Hoe het zit met maismeel van Tate & Lyle zelf, is overigens nog niet bekend. De partij Franse mais die aan de bron van de besmetting lag, is bij dit bedrijf in Koog aan de Zaan verwerkt. In eerste instantie om er maiszetmeel uit te winnen voor allerlei consumentenproducten. Ook hier zouden te hoge aflatoxinegehaltes in hebben kunnen zitten. Daarover kan de NVWA nog geen duidelijkheid geven. Tate & Lyle zwijgt erover.

Twijfel over controlesystemen

Dat het net goed is gegaan, wil niet zeggen dat de controlesystemen van het bedrijfsleven goed hebben gewerkt. Op 26 februari, meer dan een maand geleden, is de eerste partij bijproducten uit de besmette charge naar een veebedrijf gegaan. Zoveel is duidelijk. Pas afgelopen vrijdag constateerde hoofddistributeur ForFarmers dat er te veel aflatoxine in een partij Corngold zat. Het bedrijf alarmeerde daarop direct Securefeed, de Nederlandse Zuivel Organisatie en de NVWA, waarna een weekeinde van koortsachtig traceren, monsternemen en voorzorgsblokkades volgde.

Bijna geen normoverschrijdingen

Zo’n 300 veebedrijven in Nederland zouden besmet voer gehad kunnen hebben. In veruit de meeste gevallen zijn geen normoverschrijdingen vastgesteld. Een kleine groep bedrijven moest melk laten weglopen. Verder is bepaald dat Corngold geleverd tussen 26 februari en 16 maart dit jaar, niet mag worden gevoerd. De aanwezige voorraad wordt binnenkort uit voorzorg opgehaald en vernietigd. Corngold geleverd tussen 17 maart en 25 maart was nog even een twijfelgeval en mocht tot nader order niet worden gevoerd, in afwachting van nadere analyses.

Nog veel vragen

Subdistributeur Duynie deed afgelopen weekeinde wel een waarschuwing de deur uit. ForFarmers hield zich tot nog toe stil, in ieder geval naar buiten toe. Waarom het bedrijf, en met haar andere partijen in de veevoersector pas na een maand ontdekten dat er iets fout was, is een nog te beantwoorden vraag. Het bedrijf zegt regulier te controleren. Net zo’n kwestie is waarom zuivelcontroleur Qlip niets opmerkte, ondanks tal van reguliere monsternames. Op vragen hierover is ook nog geen antwoord gekomen.

De zaak bewijst eens te meer dat aflatoxinebesmetting een vaak en kennelijk nog steeds onderschat risico is. Ook bewijst het dat, als er al iets werkt om problemen te voorkomen, niets regelmatige, echte monsternames kan vervangen.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.