Veel kalfsvlees noodgedwongen de vriezer in

09-04-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De markt voor kalfsvlees verandert nauwelijks. Er wordt nog altijd veel kalfsvlees ingevroren, omdat er geen afzet voor het vlees is.

Het aanbod aan vleeskalveren is nog altijd veel groter dan de vraag vanuit de slachthuizen. De slachterijen verwerken veel minder dieren dan normaal. Dat is vooral merkbaar bij de jongrosékalveren, die meer worden doorgeschoven tot oudrosés. Het slachten van blankvleeskalveren geniet wat dat betreft de voorkeur, omdat die kalveren niet ouder mogen zijn de acht maanden.

Minder plek

Nu er volop kalveren worden doorgeschoven, komt er ook automatisch minder plek voor nieuwe kalveren. Dat is al merkbaar in de vraag naar nuchtere kalveren. Die valt weg, waardoor ook de prijzen voor nuchtere kalveren in vrije val zijn beland. Handelaren houden zelfs rekening met een scenario dat melkveehouders de nuka’s niet meer kwijt kunnen.

Vleesafzet stroef

De afzet van het kalfsvlees blijft onverminderd stroef. Het verhaal is wat dat betreft niet veel anders dan een week terug. Het ontbreken van de afzet naar de horeca in binnen- en buitenland drukt zwaar op de prijzen voor vleeskalveren. Zowel voor rosé- als blankvleeskalveren worden bedroevende prijsniveaus genoemd.

Zuid-Europa

Zicht op verbetering in de markt is er nog niet. De hoop op een aantrekkende markt in de zomermaanden, als de consument op vakantie gaat naar het zuiden van Europa, wordt steeds kleiner. Hoe langer de huidige coronamaatregelen van kracht blijven, hoe kleiner de kans is dat mensen überhaupt vakantie gaan vieren in Zuid-Europa. De verwachting is dat er sowieso minder afzet zal zijn dan normaal.

Prognose: slechte markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Bussink
Frank Bussink RedacteurBeheer