Veel onzekerheid en dalende kuikenprijzen

30-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De daling van de contractprijs met 3 cent afgelopen week door Frisia Foods, kreeg brede navolging.

Esbro en Jan van Ee verlaagden hun noteringen met diezelfde 3 cent. Maar uit het feit dat de VCN, die middelt over twee weken, 1,5 cent inleverde valt af te leiden dat ook andere slachterijen, die hun noteringen niet openbaar maken, hun contractprijzen in dezelfde orde van grootte hebben verlaagd.

Kaarten opnieuw geschud

Door de overname van Frisia op 1 oktober zijn de kaarten op de kuikenmarkt opnieuw geschud. Waar slachterijen zich eerder juist onder moeizame marktomstandigheden inspanden om aan kip te komen om de efficiëntie in hun slachterij te optimaliseren, gebeurt dat ineens niet meer nu er haken over zijn. Hoewel de Friese slachterij nog draait is dat effect al goed merkbaar, omdat in de kuikensector vooruit wordt gepland.

Moeizame omstandigheden

En moeizaam zijn de omstandigheden zeker. De vleesmarkt blijft stroef lopen. Met name op borstkappen zit druk. Engeland bestelt minder omdat de consumptie van filet er lager is, maar ook omdat Poolse aanbieders het er voor minder leveren. En ook in eigen land kunnen uitsnijderijen meer rendement maken door het inlands product te verruilen voor de goedkopere Poolse kappen.

Vertrouwen op herstel is weg

Het vertrouwen op herstel van de vleesmarkt is weg. Daarnaast is het vakantietijd, waardoor een deel van de medewerkers weg is. Het zijn allemaal redenen die de lust om te slachten verder verlagen. Slachterijen nemen de gecontracteerde hoeveelheden af, maar kopen het liefst zo min mogelijk bij. De druk op de prijzen van vrije kuikens werd daardoor zo groot dat die noteringen omlaag gaan. Beide gewichtsklassen in Barneveld leveren 2 cent in en komen daarmee op € 0,81 tot € 0,83 per kilo levend gewicht. Deinze komt exclusief btw 1 cent lager uit op € 0,82 tot € 0,84 per kilo. De Belgische contract notering ABC blijft onveranderd op € 0,82 per kilo.

Veel onzekerheid

Onder boeren is veel ongerustheid. Vooral boeren die aan Frisia leveren, weten niet waar ze aan toe zijn. De Kuikenaer heeft de toezegging gedaan dat de kuikens worden overgenomen, maar dat betekent niet automatisch dat de lopende contracten worden overgenomen. Dus pluimveehouders weten niet of levering na 1 oktober tegen dezelfde voorwaarden wordt ingevuld, ook al lopen contracten die zij nu met Frisia hebben dan door. Noch Frisia, noch Plukon geven hier duidelijkheid over. De tijd dringt, want kuikens uit broedeieren die nu worden ingelegd, zijn na 1 oktober slachtrijp. De eerste pluimveehouders hebben door deze onzekerheid geen broedeieren besteld.

Veel telefoontjes naar slachterijen

Maar ook boeren die aan andere slachterijen leveren zijn ongerust. Slachterijen zeggen veel telefoontjes te krijgen van pluimveehouders en vertegenwoordigers. Ook worden contracten open gebroken en slachterijen zitten strak in de onderhandelingen. Contracten op ABC worden omgezet op de (lagere) eigen noteringen en ook voorwaarden worden aangepast. Wie niet mee buigt, kan het andere papiertje [contract beëindiging] ondertekenen.

Prijsdruk blijft

De klap van afgelopen week op de contractprijzen was een serieuze correctie. Doordat de vleesmarkt niet herstelt is de verwachting dat het daar niet bij blijft. De druk op zowel de contracten als de vrije prijzen blijft groot nu het overschot aan slachthaken ineens verleden tijd is.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer