Doorgaan naar artikel

‘Veel op het spel’ dit jaar tijdens World Economic Forum

Wereldleiders en de top van het wereldwijde bedrijfsleven zijn samen in het Zwitserse Davos voor het World Economic Forum (WEF).

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
World Economic Forum

In totaal zullen ruim 2.700 politici, topmannen en -vrouwen, academici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de sessies op het World Economic Forum in Davos bijwonen. Foto: ANP

Wereldleiders en de top van het wereldwijde bedrijfsleven zijn samen in het Zwitserse Davos voor het World Economic Forum (WEF). Volgens de voorzitter van de bijeenkomst Borge Brende staat er vanwege de vele crises die wereldwijd spelen ‘veel op het spel’.

Tijdens het World Economic Forum (WEF), dat duurt tot en met vrijdag, staan verschillende sessies gepland, bijvoorbeeld over ‘de-globalisering of re-globalisering’. Andere bijeenkomsten staan in het teken van handelsoorlogen, echte oorlogen, de gestegen kosten voor levensonderhoud en de opwarming van de aarde. “Er is geen twijfel dat deze bijeenkomst plaatsvindt tegen de meest complexe geopolitieke en geo-economische achtergrond in tientallen jaren”, aldus voorzitter van de bijeenkomst Borge Brende, die tussen 2013 en 2017 minister van Buitenlandse Zaken in Noorwegen was.

Topman Heineken ook op World Economic Forum

In totaal zullen ruim 2.700 politici, topmannen en -vrouwen, academici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de sessies bijwonen. Onder hen zijn ook premier Rutte en verschillende andere kabinetsleden. Op donderdag zal ook koningin Máxima aanwezig zijn. Daarnaast maken namens Nederland onder meer de topman van Heineken Dolf van den Brink en bestuursvoorzitters van enkele banken hun opwachting.

Wereldwijde belastinghervormingen

Toch zullen de meeste zaken achter gesloten deuren worden besproken, denkt Peter Goodman. Hij schreef een boek over het WEF met de titel ‘Davos Man: How the Billionaires Devoured the World’, vrij vertaald ‘Hoe miljardairs de wereld verslonden’. “In vier dagen in een privésuite kunnen ze meer zaken doen dan in een paar maanden rond de wereld vliegen”, stelt Goodman. Die zaken zouden volgens hem meer moeten focussen op het verminderen van economische ongelijkheid door wereldwijde belastinghervormingen.

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne belangrijk thema

Verwacht wordt dat Rusland afwezig zal zijn. In 2021 sprak president Vladimir Poetin de WEF-genodigden nog toe via een videoverbinding. Maar dit jaar zal de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een belangrijk thema worden. Een delegatie van de Oekraïense regering zal wel aanwezig zijn .

Het Forum bracht maandag een onderzoek naar buiten over de stemming onder topmensen van bedrijven. Een meerderheid verwacht een economische recessie in dit jaar, en blijvende geopolitieke spanningen. Er is ook enig optimisme. Twee derde verwacht dat tegen het einde van het jaar het hoogtepunt van de crisis voorbij zal zijn. Bijna evenveel verwachten in het eind van dit jaar verbetering in het licht van de energiecrisis.

Mede-auteur: Johan Oppewal

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin