Doorgaan naar artikel

Veel vraag maar ook veel aanbod van uien

Foto: Koos van der Spek premium

Foto: Koos van der Spek

Er is momenteel veel vraag naar uien en aan de andere kant is het aanbod ook groot. Voor verwerkers is dat een prima combinatie. Het grote aanbod door de oogstdruk maakt dat de uienprijzen onder druk staan.

De beurs in Emmeloord noteert deze week iets lager voor de verschillende maatsorteringen tussen € 30 tot € 35 per 100 kilo voor gele zaaiuien uitgegroeid af land. De stemming voor rode uien is vast omdat iedereen die wel wil hebben. Het prijsniveau is onveranderd tussen € 42 en € 51 voor rode uien uitgegroeid af land.

Voor de fijnere sorteringen (drielingen) wordt tot € 45 per 100 kilo in de baal betaald. Het aanbod fijne uien is ontzettend groot op het moment, waardoor deze prijs onder druk staat. De grofste maten zijn schaars.

Volop uien gerooid en geladen

Overal worden volop uien gerooid en geladen. Als het weer een beetje meewerkt, zijn vrijwel alle zaaiuien deze week wel gerooid, is de verwachting. Opbrengsten vallen door heel het land tegen. Telers hadden gehoopt meer kilo’s van het land te halen.

Afzet kabbelt door

De afzet kabbelt door. Er gaan geen grote hoeveelheden weg, maar de spreiding van uien die worden afgezet, wordt breder. Afrikaanse landen blijven vragen, maar een land zoals Ivoorkust nam dit seizoen 59% minder uien af in week 27 tot en met week 33 vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Fusarium

De prijzen voor uien waren aan het begin van het seizoen hoog en dat remde de vraag. Kredieten zijn daardoor snel vol met betalingsachterstanden als gevolg. Naast de hoge prijzen zorgde ook de regenperiode in juli ervoor dat de afzet niet goed kon doorstomen. Ook waren er dit seizoen veel kwaliteitsproblemen en afkeuringen in de plantuien. De meeste plantuien zijn nu wel van de markt. In de zaaiuien komen ook wat problemen voor met zonnebrand en fusarium. De partijen met fusarium kunnen niet voor een lange termijn in de schuur worden opgeslagen, wat wel de bedoeling was.

Prognose: licht lagere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin