Veel woorden, nog geen daden op Prinsjesdag

21-09 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Koning Willem-Alexander noemt het zorgwekkend dat mensen ‘in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur’.

Hij had bij het voorlezen van de troonrede de cijfers van het EenVandaag-opiniepanel niet voorhanden, maar die bevestigen zijn zorg. Het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Slechts 15% heeft vertrouwen in Rutte IV. Zijn ploeg krijgt een 3,3 als rapportcijfer.

Op het echte perspectief moeten zij nog even wachten

Trekkers stonden in Den Haag, ondanks het verbod. Bij het bordes wapperden omgekeerde vlaggen. Koning Willem-Alexander meldt in de troonrede dat het kabinet al het mogelijke zal doen om breed draagvlak voor de aanpak van het stikstofprobleem te krijgen. Hij ‘begrijpt’ de emoties van de boeren die vrezen voor de toekomst van hun familiebedrijf. Het blijft daarbij. Op het echte perspectief moeten zij nog even wachten. Fijntjes wijst hij er wel op dat bedrijfsleven, banken, retail en consumenten hier een eigen verantwoordelijkheid hebben.

‘Verdrietige dag’ voor boeren

Terecht merkt LTO Nederland op dat de primaire sector met deze troonrede niks opschiet. Het perspectief is ‘compleet onduidelijk’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak. Actiegroep Agractie noemt Prinsjesdag 2022 zelfs een ‘verdrietige dag’ voor boeren. “Wij kunnen helaas geen positieve punten ontdekken die iets van het wantrouwen en de onzekerheid wegnemen of hoop geven”, aldus voorman Bart Kemp.

Rutte komt de burger tegemoet in de hoge energielasten, en ook het mkb. Dat is toch wel het nieuws van gisteren. En er wordt gewerkt aan een pakket ter ondersteuning van grootverbruikers, zoals glastuinders. Hier zit hoop in. Hoe dit pakket eruit ziet, is nog onduidelijk.Beheer