Veemarkten in Ierland gesloten

25-03-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

De Ierse regering heeft alle veemarkten in het land afgelast. In het Verenigd Koninkrijk zijn de veemarkten nog open, maar uitsluitend toegankelijk voor kopers die ook zo kort mogelijk in het pand moeten blijven.

De Ierse premier Leo Varadkar heeft dinsdag scherpere maatregelen aangekondigd waaronder de sluiting van alle veemarkten. Dat verbod is al dinsdagnacht ingegaan. De organisatie van marktbeheerders Mart Managers of Ireland (MMI) had al veel maatregelen genomen om de handel zo veilig mogelijk te maken, zegt voorzitter Eimear McGuinness. “We hebben er alles aan gedaan om het risico voor zowel koper als verkoper tot een minimum te beperken. Op die manier probeerden we ook de enorme druk te verminderen op de boeren met kalvende koeien en lammerende schapen. Maar de beslissing over de veemarkten is nu uit onze handen genomen.”

Digitaal systeem als alternatief

De MMI heeft in overleg met het ministerie van landbouw een digitaal systeem opgezet waarbij toch in vee gehandeld kan worden. “Wij dringen er bij de veehouders op aan om contact op te nemen met hun markt om verkopen op die manier te regelen. Boeren die assistentie nodig hebben, kunnen ook bij ons aankloppen,” aldus McGuinness.

Nederlandse veemarkten gaan wel door

Veemarkten in Nederland zijn uitgezonderd van het samenkomstverbod dat maandagavond 23 maart is afgekondigd. Markten worden gezien als onderdeel van de voedselketen. Gemeenten en marktmeesters moeten in de gaten houden of op markten de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen en mensen voldoende afstand van elkaar houden. Het traditionele handjeklap is echter uit den boze.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer