Veerkracht in de intensieve veehouderij

13-11-2020 | |
Gremmen
Bart Gremmen Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

In de huidige veehouderij leven de dieren in een systeem waar van alles wordt gecontroleerd. Temperatuur, voeding en luchtvochtigheid worden constant in de gaten gehouden.

Door preventieve maatregelen wordt geprobeerd ziektes te voorkomen en bij problemen wordt ingegrepen. Boeren regelen de gezondheid en welzijn van alle dieren, maar daardoor zijn de dieren afhankelijk van hun verzorgers en worden alle dieren op dezelfde manier behandeld. Wilde dieren hebben echter vaak te maken met wisselende omstandigheden. Helaas reageren niet alle dieren hetzelfde op ziekteverwekkers of stressvolle veranderingen in hun omgeving. Veerkrachtige dieren kunnen goed omgaan met zulke veranderingen, bijvoorbeeld door snel weer te herstellen. In de intensieve veehouderij zouden de dieren weer veerkrachtig moeten worden.

Uitgangspunt is dat dieren veel meer kunnen hebben dan we denken

Nieuw onderzoek wil laten zien hoe het komt dat individuele dieren verschillend reageren. Het doel is om de gezondheid en veerkracht van dieren te vergroten. Dit kan dan leiden tot een beter welzijn, minder ziektegevoeligheid en minder antibiotica- en medicijngebruik. Uitgangspunt is dat dieren veel meer kunnen hebben dan we denken. Volgens de onderzoekers wordt dit in veehouderijsystemen onvoldoende erkend. Zij stellen dat als dieren zich zouden kunnen aanpassen aan de veranderde omstandigheden ingrijpen vaak niet nodig zal zijn. Ze krijgen dan de kans om bijvoorbeeld zelf hun afweersysteem in te zetten. Door het ontwikkelen van veerkracht kunnen de dieren omgaan met kleinere uitdagingen, zoals voerverandering, ziekte of variërend stalklimaat.

Voorkomen is beter

Waardoor zijn ze beter bestand tegen deze uitdagingen? De onderzoekers geven als voorbeeld dat kalveren van olifanten die tijdens een droge periode drachtig zijn, later minder water nodig hebben. Een dergelijk biologisch aanpassingsmechanisme is een reactie op een vervelende situatie waarin de gezondheid en het welzijn van de dieren onder druk staan. Is dit de ethische keuze die boeren moeten maken en wat zouden dieren zelf kiezen? Het zelf herstellen van een ziekte, medicijnen krijgen of het voorkomen van ziekte door vaccinatie? Ik denk dat ze, net als mensen, allemaal hetzelfde zouden kiezen: voorkomen is beter dan terugveren uit ellende.
Beheer