Doorgaan naar artikel

Veevoerindustrie wil noodplan voor grondstoffen

Afbeelding premium

Door de oorlog ontstaan tekorten aan grondstoffen, zoals graan. - Foto: Mark Pasveer

Brancheorganisatie Nevedi van de veevoerindustrie wil dat er een noodplan komt voor de grondstoffenvoorziening van graan, mais en zonnebloemproducten.

Nevedi wijst op de ernstige ontwrichting van de grondstoffenmarkt door de oorlog in Oekraïne. Nu door de oorlog grote volumes wegvallen ontstaan tekorten op de Europese markt voor de genoemde producten. Dat meldt Nevedi in een statement.

Maatwerk nodig

Wereldmarktprijzen zijn opgelopen naar ongekende niveaus. Volgens Nevedi is er al sprake van klantenstops en is er maatwerk nodig om alle dieren in Nederland van voer te kunnen blijven voorzien. De nood is in Zuid-Europa acuter, dat is nog afhankelijker van Oekraïne. Midden- en Oost-Europese landen zijn zelf exporteurs van granen en mais.

In Nederland en omringende landen is er nog voorraad voor meerdere weken volgens Nevedi. Van de totale import is weliswaar een relatief klein deel afkomstig uit Oekraïne, maar importen verschuiven is lastig en kan enkele maanden duren. Afzonderlijke voerbedrijven benadrukken dat de afnemers van voer zich de komende maanden nog geen zorgen hoeven maken.

Prioriteit korte termijn

Voor de korte termijn is in de Europese diervoersector prioritering de oplossing volgens Nevedi. De volgorde is eerst humane voeding, dan diervoeding en als laatste andere bestemmingen zoals biobrandstoffen. Nevedi en Fefac (de Europese Federatie van veevoerproducenten) pleiten onder meer voor:

  • Een tijdelijk verbod op granen en mais voor biobrandstof;
  • Barrières wegnemen voor het verwerken van grondstoffen uit Noord- en Zuid-Amerika zoals voor residuen en GMO;
  • Tijdelijk opschorten van specifieke eisen voor biologisch of lokale herkomst.

Voorjaarsgewassen

Het is bovendien hoogst onzeker of dit voorjaar de voorjaarsgewassen ingezaaid kunnen worden in Oekraïne. Voor de langere termijn zal dan ook gekeken moeten worden naar aanpassingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid, de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie.

Goederenstroom onzeker

Grote voerleveranciers zien dat in Europa de goederenstroom de komende maanden doorloopt, maar daarna wordt het onzeker en afhankelijk van ontwikkelingen. Nevedi voorziet binnen enkele weken al problemen en pleit voor een noodplan in Nederland om de situatie te managen.

Op basis van de huidige inzichten en situatie verwacht een woordvoerder van ForFarmers de komende twee maanden vooralsnog geen problemen met het uitleveren van grondstoffen en mengvoeders. Joost Belt communicatiedirecteur van De Heus Voeders benadrukt dat veebedrijven zich geen zorgen hoeven te maken, omdat ook aanvoer vanuit andere regio’s loopt. Agrifirm komt met een schriftelijke reactie dat fysieke grondstoffen nog beschikbaar zijn en wanneer uit Oekraïne geen grondstoffen meer beschikbaar zijn, stromen zullen gaan verschuiven.

Een andere voerleverancier ziet die verschuivingen nu al gebeuren. Een paar grote Europese importeurs van granen hebben de koers van enkele zeevrachten gewijzigd, waardoor Europese klanten tot dusver goed worden beleverd.

De ene voerleverancier heeft nog geen zending gemist en ziet graag minder paniek, maar een andere maakt zich toch wel grote zorgen of het goed blijft doorlopen. Sommige voerleveranciers beleveren voorlopig alleen vaste klanten en nemen geen nieuwe klanten meer aan.

Het is merkbaar dat aan de ene kant boeren aan het hamsteren zijn uit angst dat niet zou worden geleverd. En aan de andere kant wordt meer ingekocht omdat elke week dat later wordt besteld de prijs voor mengvoer stijgt. ForFarmers is nu tot nader order gestopt met voorkopen, om eerlijk te kunnen blijven leveren.

Mengvoerprijzen stijgen explosief

De reactie van mengvoerprijzen op de gevreesde tekorten van grondstoffen is fors. Over de hele linie is varkensvoer en pluimveevoer € 7 per 100 kilo in prijs gestegen. Dat blijkt uit prijsberekeningen van Mijnvoer.nl.

Vleesvarkensvoer kostte gisteren € 37,79 per 100 kilo. Vorige week werd nog een prijs berekend van € 30,84 per 100 kilo. In de grondstoffensamenstellingen is de flink gestegen prijs van tarwe goed merkbaar. In de samenstelling door Mijnvoer.nl samengesteld, bedraagt het aandeel tarwe in het vleesvarkensvoer minder dan 30%. In de weken ervoor was dat aandeel nog 45%.

Voor een groot deel wordt dit opgevangen door gerst, waarvan inmiddels ook zo’n 30% in de samenstelling wordt opgenomen. De prijsstijgingen in het rundveevoer liggen tussen € 4,90 en € 7 ten opzichte van vorige week. De prijs van A-brok werd donderdag berekend op € 32,78 per 100 kilo. Dat is € 4,91 meer dan een week eerder. Het aandeel graan is kleiner dan in vleesvarkensbrok.

Dat de situatie ongekend onrustig is, blijkt wel uit het uitblijven van prijzen voor grondstoffen vanuit Farmers4all. Al voor de tweede week op rij geeft het bedrijf geen noteringen af en werkt het uitsluitend met dagprijzen.

Medeauteurs: Marc Dijkerman, Jacco Keuper en Annet Smale

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin