Veevoermarkt werkt met hoge prijzen

25-05 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De vraagdruk op de bijproductenmarkt blijft groot, wat de prijzen op een stevig niveau houdt. In absolute zin zijn de meeste producten duur, maar de droge alternatieven liggen op een nog hoger prijspeil.

De productie van bierbostel is goed door de tijd van het jaar, de vraag past daar net bij. Tarwegistconcentraten stijgen 10 cent in prijs, door krap aanbod en goede vraag.

Redelijk aanbod stoomschillen

Het aanbod van aardappelstoomschillen is redelijk. Bij de omschakeling van oude naar nieuwe oogst aankomende zomer is er tijdelijk geen aanbod. Omdat er nauwelijks voorraden zijn, zullen leveringskortingen doorgevoerd worden om die periode te kunnen overbruggen. Aardappelsnippers zijn beperkt verkrijgbaar met grote prijsverschillen. De vraag is goed, ook om graskuilen af te dekken. In de rosévleeskalversector neemt de vraag af om de prijs. Daarnaast wordt van dit product de beste kwaliteiten onttrokken om gedroogd te worden en in petfood te worden verwerkt.

De voorkoop van bietenperspulp verloopt wat moeizamer. Met name de prijs van € 2,75 per % drogestof, is in vergelijking met vorig jaar stevig. In het licht van de huidige prijzen voor droge producten rekent perspulp echter zeer gunstig in rantsoenen.

Strohandel rustig

De handel in stro loopt wat stroever, maar dat lijkt vooralsnog geen effect op de prijzen te hebben. Gedorst hooi wordt ingezet om meer ruwe celstof in snelle grasrijke rantsoenen te krijgen. De maishandel verloopt wat rustiger. Verkopers zijn terughoudend geworden hun kuilmais te verkopen.

Prognose: prijzen stabiel tot stijgend.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer