Vega start-up Planted haalt € 70 miljoen op

01-09 | |
De productielocatie van Planted in Zwitserland waar de vleesvervangers worden gemaakt. Foto: Planted
De productielocatie van Planted in Zwitserland waar de vleesvervangers worden gemaakt. Foto: Planted

De Zwitserse start-up Planted heeft omgerekend ruim € 70 miljoen binnengehaald.

Het kapitaal volgt op een bedrag van € 37 miljoen dat vorig jaar al werd opgehaald bij investeerders. Het bedrijf dat plantaardige vleesvervangers maakt, zal het geld gebruiken om een nieuwe productlijn van ‘hele-stukken’-vlees te lanceren, zoals kipfilet. Planted stelt in de laatste fase voor lancering van enkele producten te zijn. De producten komen als eerst beschikbaar in de foodservice, waarna retail zal volgen. Daarnaast wil het bedrijf verder internationaal uitbreiden en de productiecapaciteit uitbreiden. De producten van Planted zijn al beschikbaar in restaurants en retail in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en sinds kort in het Verenigd Koninkrijk. In 2023 wil het bedrijf meerdere nieuwe Europese landen betreden.

Producten van Planted ‘maken het verschil’

Volgens Planted zorgen de huidige vleesvervangers en de technieken die gebruikt worden om ze te produceren ervoor dat het aantal mensen dat overstapt op vleesvervangers stokt. “De huidige plantaardige vleestechnologieën en -oplossingen zijn niet in staat meer dan één tot drie procent van de vleesconsumptie te vervangen en hebben daarom niet de nodige impact op ons voedselsysteem”, aldus medeoprichter Christoph Lenny. Hij stelt dat de producten van Planted ‘het verschil maken’ door het gebruik van natuurlijke, gezonde en niet-kunstmatige ingrediënten en de technologie die zorgt voor een vezelige structuur.

‘Biostructurering’-techniek

De start-up maakt vleesvervangers van plantaardige eiwitten als erwten, haver en zonnebloem door middel van een nieuwe ‘biostructurering’-techniek. Hierbij worden de eiwitten gestructureerd in een vezelige structuur en gefermenteerd. Daarmee kunnen complexe structuren, texturen, sappigheid en malsheid beter worden bereikt.

De producten worden gemaakt in een productielocatie in het Zwitserse Kemptthal. Afgelopen mei verdubbelde daar de productiecapaciteit tot een ton aan vleesvervangers per uur. Het bedrijf wil een tweede productielocatie openen.

Kloosterman


Beheer