Doorgaan naar artikel

Vegabedrijven moeten zich nog bewijzen op beurs

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Eiwittransitie
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De beurskoers van Beyond Meat, producent van vleesvervangers, daalde afgelopen vrijdag fors.

Het bedrijf gaf een winstwaarschuwing, omdat de omzet in het derde kwartaal een stuk lager uitkomt dan het eerder had gedacht. Wat vaak gebeurt na een forse daling, is dat de koers de volgende beursdag weer wat bijtrekt, maar ook maandag bleef de koers steken op $ 96: een fractie boven de slotkoers van vrijdag. Bij de beursopening van dinsdag daalde de koers. Ten opzichte van de piek vlak na de beursgang is het een halvering van de waarde.

Beurslieveling

Beyond Meat werd ten tijde van de beursgang in 2019 gezien als een beurslieveling. Massaal werden aandelen van het vleesvervangerbedrijf gekocht. Stabiel bleef de koers echter niet. Pieken en dalen zag het voorbij komen in de afgelopen twee jaar. Met nu weer een diep dal.

Onderliggende of structurele problemen?

Analisten van zakenbank Credit Suisse verlaagden hun verwachting voor de koers van de producent, met het argument dat de vleesvervangers van het bedrijf sneller dan verwacht marktverzadiging hebben bereikt. De oorzaken die Beyond Meat aanhaalt voor de omzetdaling, het coronavirus en arbeidstekorten, worden gezien als zaken die niet zo maar opgelost zijn. Daarnaast vragen critici zich af of er geen onderliggende, structurele problemen zijn, zoals het niet goed bereiken van de consument te midden van de concurrentie. ‘Is er een bubbel in plantaardig vlees en is dit het eerste teken dat er lucht uit de bubbel ontsnapt?’, vraagt iemand op Twitter zich af. Het antwoord op deze vraag is nu nog koffiedik kijken.

Assortiment veel breder

Tegelijkertijd bereidt het Duitse bedrijf Veganz een beursgang voor. Met het opgehaalde kapitaal wil het een nieuwe fabriek voor kaasvervangers en getextureerde eiwitten bouwen. Een groot verschil met Beyond Meat is dat het assortiment van Veganz veel breder is; van chocolade tot kaasvervangers en van koekjes tot vleesvervangers. Dat zou nog wel eens een voordeel kunnen zijn wat betreft risicospreiding. De grote vraag is hoe beleggers gaan reageren wanneer de aandelen verhandeld kunnen worden. Beyond Meat heeft in ieder geval laten zien: de beloften en de verwachtingen kunnen in het begin nog zo hoog zijn, uiteindelijk moet het bedrijf zich wel bewijzen tegenover de beleggers.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin