Doorgaan naar artikel

Vegaworst mag naam houden van Europees Parlement

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

Veggieworsten en sojaburgers mogen van het Europees Parlement op het menu blijven staan. Vegakaas niet.

Het parlement stemde in Brussel tegen voorstellen om het gebruik van ‘vlezige’ benamingen voor plantaardige producten af te schaffen omdat ze te verwarrend voor de consument zouden zijn.

De Landbouwcommissie van het parlement had eerder voorgesteld woorden als worst of burger voor te behouden aan producten waar echt vlees in zit. Veggiebuizen en sojaschijven zouden ze bijvoorbeeld moeten worden genoemd. Maar daar ging de meerderheid van de plenaire zitting niet in mee.

Lees verder onder de tweet.

Uitbreiding verbod zuivelgerelateerde namen

Wel stemde het parlement voor uitbreiding van het al bestaande verbod op bepaalde zuivelgerelateerde namen zoals sojamelk en vegakaas. Voortaan moeten ook beschrijvende termen als ‘yoghurtstijl’ en ‘kaasalternatief ’ van tafel.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit zich teleurgesteld. Ze noemt de uitslag van de stemming ‘een nederlaag voor Europese consumenten’. “Vlees is vlees en zuivel is zuivel,” twittert ze.

Lees verder onder de tweet.

Landbouwministers moeten nog instemmen

Voorstanders van het verbod, zoals de Partij voor de Dieren en de Humane Society, zijn blij dat het verbod op vleesnamen het in het parlement niet heeft gehaald, maar teleurgesteld dat zuivelbenamingen wel taboe zijn. De Europese consumentenorganisatie BEUC hoopt dat de landbouwministers, die nog moeten instemmen met de voorstellen, een streep zetten door dit laatste voorstel.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin