Doorgaan naar artikel

Vegetarische schoolmaaltijd splijt Frankrijk

Foto: Canva

Foto: Canva

Plannen om in scholen in Lyon alleen nog maar maaltijden zonder vlees voor te schotelen, zorgen voor verhitte debatten tussen Franse politici.

Volgens burgemeester Gregory Doucet (Groenen) is ervoor gekozen vanwege gezondheidsredenen, maar het voornemen is bij enkele ministers in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Laten we ermee ophouden ideologie op de borden van onze kinderen te scheppen’, twitterde landbouwminister Julien Denormandie. Kinderen moeten voedsel krijgen dat ze nodig hebben om te groeien, en daar hoort vlees volgens hem bij.

‘Onaanvaardbare belediging’

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ziet er ook geen brood in. Hij serveerde de plannen op Twitter af als ‘schandalige ideologie’. Darmanin vindt het ‘moralistische en elitaire’ beleid van de Groenen een ‘onaanvaardbare belediging’ voor boeren en slagers. De kwestie ligt nu op het bordje van het regiobestuur, in opdracht van de landbouwminister.

De stad Lyon, met ruim een half miljoen inwoners, kwam met de (tijdelijke) plannen op de proppen vanwege de coronapandemie. De maaltijden bevatten wel vis en eieren. Onderwijswethouder Stéphanie Leger stelt dat een vleesloze maaltijd de beste optie is om geen kinderen uit te sluiten. Zij zei erbij dat het een tijdelijke maatregel is die vorig jaar ook al een paar maanden van kracht was.

Beheer
WP Admin