Doorgaan naar artikel

Veiling bij Van Bakel van de baan

De woning op het erf van Vrebamelkvee en de woning ertegenover in Vredepeel. - Afbeelding: Google

De woning op het erf van Vrebamelkvee en de woning ertegenover in Vredepeel. - Afbeelding: Google

De veiling op donderdag 15 april van gebouwen van de familie Van Bakel waarop beslag is gelegd, is van de baan.

De schuldeiser die beslag had laten leggen op de gebouwen heeft een deal gesloten met Van Bakel. Daarbij zijn afspraken gemaakt over betaling, waardoor deze alsnog een groot deel van zijn geld terugkrijgt als de veiling wordt afgeblazen. Het geld is woensdag grotendeels overgemaakt.

De schuldeiser had beslag gelegd op twee woonhuizen, een op het erf van Vreba Melkvee en een woning aan de overkant van het melkveebedrijf in Vredepeel, voor zover bekend het grootste melkveebedrijf van Nederland.

De schuldeiser, Rien van Zelst, leende circa twintig jaar geleden zo’n € 2 miljoen aan Van Bakel Onroerend Goed, van Willy van Bakel, voor de Amerikaanse activiteiten van de firma. Die bouwde daar melkveebedrijven voor boeren uit Nederland, Duitsland en België die naar de VS wilden emigreren.

Failliet verklaard

Van Bakel Onroerend Goed is failliet verklaard, maar het onderpand dat indertijd is gegeven voor de desbetreffende leningen is nog steeds geldig, oordeelde de Hoge Raad. Het melkquotum van Vreba Melkvee diende daarbij als onderpand, maar dat quotum bleek buiten zijn medeweten te zijn verkocht toen Van Zelst zijn geld terug wilde

Een deel van de lening was al eerder terugbetaald, maar nog niet alles. Van Zelst liet eind vorig jaar weten de gebouwen waarop beslag is gelegd, desnoods via een openbare verkoping te laten veilen, als hij zijn geld niet terug zou krijgen. Die veiling zou 15 april plaatsvinden. Het heeft zo’n tien jaar geduurd voor hij na vele juridische procedures in Nederland en de VS zijn leningen terugkreeg.

Beheer
WP Admin