Veilingprijzen witlof stabiliseren rond € 1 per kilo

30-04-2020 | |
De voorraden witlof nemen wat sneller af dan aanvankelijk verwacht. - Foto: Fotopersburo Dijkstra
De voorraden witlof nemen wat sneller af dan aanvankelijk verwacht. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

De dagprijs voor witlof daalde vorige week in enkele dagen stevig, tot minder dan een euro per kilo. Deze week is sprake van prijsherstel.

“Iedereen weet natuurlijk van de goede prijsvorming vanaf eind maart, dan kan het verleidelijk zijn om extra wortels op te zetten”, aldus een insider. Dat lijkt een sterk argument, naast de omslag naar warm weer. Dat kan van invloed zijn geweest op het consumptiepatroon van vorige week.

Deze week bracht Kort Grof-lof op maandag bij BelOrta 88 cent per kilo op, dinsdag was dat 5 cent hoger. In de loop van deze week lijkt sprake van prijsherstel, want op donderdag was de prijs € 1,36. Verwacht wordt dat de prijsvorming zal stabiliseren op een kiloprijs van rond een euro.

Phytophthora in de wortelen

De kwaliteit is al met al heel behoorlijk, met de kanttekening dat er links en rechts problemen zijn met phytophthora in de wortelen. Dat betekent dat de voorraden wat sneller afnemen dan aanvankelijk verwacht. Dat wordt nog versterkt door de neiging die er was vanwege de goede prijsvorming om extra wortels op te zetten. Voor sommige telers is dit een reden om zo vroeg mogelijk te starten met het zaaien voor de productie van nieuwe wortels. Volgens bronnen liggen er plannen om – indien mogelijk – volgende week te starten met zaaien.

Prognose: prijsstabilisatie op huidige niveau.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer