Velen vinden vlees weer lekker

Vergaderboer Columnist
Foto: Canva/puhhha
Foto: Canva/puhhha

Wakker Dier bezorgde me een vrolijke ochtend. Vorig jaar hebben we in Nederland weer meer vlees gegeten als het jaar daarvoor. Toen was het ook al hoger. Goede berichten van Wakker Dier.

Wat zullen ze daar de smoor in hebben. Laten ze een duur onderzoek doen in Wageningen in de verwachting dat de vegaproducten het vlees van de markt gaan duwen. En dan blijkt voor het derde jaar dat consumenten vlees kennelijk lekkerder vinden. We aten gemiddeld een halve kilo meer dan een jaar eerder.

Klein percentage, maar veel kilo‘s

Op 17 miljoen mensen maakt dat 8,5 miljoen kilo vlees meer. Dat is een klein percentage, maar wel veel kilo’s. Dat is anders dan bij het namaakvlees. Daar lees je hoge percentages, maar weinig kilo’s. Het is maar wat je het beste vindt.

Wakker Dier is in ieder geval niet tevreden met het resultaat. Er klinkt woede door in hun commentaar op de eigen cijfers. Anne Hilhorst van Wakker Dier vindt het een zorgelijke ontwikkeling. Ze haalt er van alles bij: klimaat, stikstof, ontbossing, dierenwelzijn en ook onze gezondheid. Alsof een stukje vlees ongezond zou zijn. Dan zie je de paniek bij deze club.

Meer welvaart, meer vleesconsumptie

Als ze even verder kijken dan de postzegel Nederland wordt die paniek vast nog groter. Onderzoeker Dagevos van Wageningen – van het Wakker Dieronderzoek dus – verwacht dat de mensen in de rest van de wereld eerder meer dan minder vlees zullen gaan eten. Bij het toenemen van de welvaart is het namelijk een soort natuurwet dat de vleesconsumptie mee stijgt, zegt hij. Na de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat in het Westen, in andere delen van de wereld nu.

Arme mensen gaan dus vlees eten, dat is een soort luxe. Wakker Dier wil dat in Nederland afkappen. Net nu de welvaart in Nederland het mogelijk maakt dat in steeds meer gezinnen een stukje vlees op tafel komt, wil Wakker Dier daar vanaf. Je moet maar durven om gezonde verworvenheden afnemen van een groep, die het eindelijk kan betalen. En die geen geld hebben om de dure vega-imitatie te kopen.

Als je het met smaak, kwaliteit en argumenten niet kunt winnen, dan maar via de belastingen

Want dat is wat ze feitelijk voorstellen. Onderzoeker Dagevos zei rond de presentatie van het rapport dat via het spelen met prijzen – vlees zwaarder belasten en vega dus minder – de vleesconsumptie naar beneden kan. Via de belastingen het vlees van tafel. Hetzelfde spelletje als met biologische producten. Als je het met smaak, kwaliteit en argumenten niet kunt winnen, dan maar via de belastingen.

Consumptiecijfers volgend jaar anders

Een slechte verliezer, Wakker Dier. Eén troost voor hen: volgend jaar komen er ronkende cijfers in hun voordeel. De horeca is dit jaar grotendeels gesloten en de toenemende werkloosheid zorgt voor minder geld in de huishoudens. De luxe van een stukje vlees en kunnen velen zich dan niet meer permitteren.

Wakker Dier laat de gewone man links liggen.Beheer