Ventilatie speelt hoofdrol bij coronabesmettingen

25-06-2020 | |
Foto: Kreis Gütersloh
Foto: Kreis Gütersloh

De luchtcirculatie in slachterijen draagt er sterk aan bij dat zoveel medewerkers besmet raken met corona.

De ventilatie in slachterijen speelt een grote rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dat is de belangrijkste, eerste conclusie uit onderzoek naar de massale corona-uitbraak bij Tönnies Fleisch. De werking van de klimaatinstallatie van de slachterij in Rheda-Wiedenbrück is gebaseerd op luchtcirculatie. Samen met de lage temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel mensen die hard werken en dus flink ademen, zorgt de klimaatinstallatie ervoor dat het virus zich massaal verspreidt.

Vooraanstaande onderzoekers

Het bestuur van het district Gütersloh laat onderzoek doen naar de corona-uitbraak in de slachterij van Tönnies Fleisch. Ze hebben vooraanstaande onderzoekers en virologen gevraagd het onderzoek te leiden, dat in nauwe afstemming met het Robort Koch Instituut wordt uitgevoerd.

Ventilatie was minder in beeld

Nieuw in het onderzoek is de grote rol van de ventilatie in de verspreiding van het virus. Dit sluit aan bij resultaten uit een eerdere studie. Professor Martin Exner is specialist op gebied van hygiëne en leidt dit onderzoek: “We leren steeds nieuwe dingen die voorheen geen aandacht vroegen”.

Onmiddellijk onderzoek

Direct nadat aan het licht kwam dat bij de slachterij van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück veel medewerkers besmet waren, heeft de regionale overheid besloten de oorzaak te laten onderzoeken. Omdat de besmetting een combinatie van factoren betreft, is de hulp van externen deskundigen ingeroepen. Het onderzoek loopt nog door.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer