Verbod chloorprofam kost aardappelhandel zeker € 75 miljoen

14-10-2020 | |
Volgens directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) valt voor sommige handelsbedrijven meer dan de helft van de omzet weg. Foto: Peter Roek
Volgens directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) valt voor sommige handelsbedrijven meer dan de helft van de omzet weg. Foto: Peter Roek

Het verbod op chloorprofam kost de aardappelhandel minstens € 75 miljoen per jaar, omdat de verre export wegvalt. Alternatieve kiemremmingsmiddelen werken te kort. De aardappelen zijn gaan kiemen voor ze op hun bestemming zijn aangekomen.

Volgens directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) valt voor sommige handelsbedrijven meer dan de helft van de omzet weg. “Er is geen goed werkend alternatief voorhanden, is gebleken uit onderzoek van Wageningen UR. In het onderzoek zijn diverse alternatieve middelen (1,4Sight, Argos, Bio-xm) getest voor diverse aardappelrassen, al dan niet in combinatie met een MH-bespuiting. Geen van de toepassingen leidt tot het gewenste effect, namelijk dat de aardappel in kiemrust blijft tot de aankoop door de consument in het land van bestemming.”

Het verbod heeft zware economisch gevolgen voor minstens 25 bedrijven

Hylkema schat de waarde van de verre export op jaarlijks € 75 miljoen tot € 100 miljoen. “Het gaat gemiddeld om zo’n 200.000 ton per jaar, vooral naar Afrika en het Caraïbisch gebied. In sommige jaren is dat 25% van de export naar landen buiten de EU. Het verbod heeft zware economisch gevolgen voor minstens 25 bedrijven. En het heeft effect op de totale aardappelmarkt, ook in die landen waar heen wordt geëxporteerd. Daar wordt niet over nagedacht. Als iets verboden wordt, moet je zelf maar dealen met de gevolgen.”

Maximaal 0,4 milligram chloorprofam per kilo aardappelen

Voor de verre export is de kiemremming een groot probleem geworden. Van oogst 2019 is bijna 166.000 ton consumptieaardappelen verscheept naar Afrika, Amerika en Azië. Van oogst 2018 was dat bijna 115.000 ton, veel minder dan gebruikelijk door de kleine oogst. In de jaren daarvoor schommelde deze export tussen 180.000 tot 255.000 ton per jaar. Er worden ook consumptieaardappelen geïmporteerd uit derde landen. De importaardappelen van buiten de Europese Unie moeten vanaf de zomer van 2021 ook aan de tijdelijke MRL voldoen van maximaal 0,4 milligram chloorprofam per kilo aardappelen (1 miljoenste deel)

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer