Verbod op glyfosaat kost Franse boer veel geld

12-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Jean-Francois Monier"
Foto: ANP

Een verbod op glyfosaat kan Franse boeren tussen de € 50 en € 150 per hectare kosten.

Aan extra mankracht zijn de boeren gezamenlijk € 12,7 miljoen kwijt en nieuwe machines en ander materieel gaan € 87 miljoen kosten. Bovendien zou de inzet van meer machines voor onkruidbestrijding tot een aanzienlijke toename van de luchtvervuiling leiden. Dat heeft een commissie uit de Franse senaat berekend.

Frankrijk is van plan om eind 2020 glyfosaat te verbannen. De commissie wil vanwege de hoge extra kosten dat het technisch instituut voor de landbouw Inra en soortgelijke instellingen voor de zomer van volgend jaar in beeld brengen wat de daadwerkelijke gevolgen van een verbod zouden zijn.

“Het is essentieel dat de regering haar boodschap aan de boeren duidelijk maakt, in de eerste plaats aan hen die getroffen worden door een verbod.”

Handmatig onkruid verwijderen

Volgens de parlementariërs ‘is in veel gevallen het enige alternatief om onkruid handmatig te verwijderen.’ Veel boeren zullen dat echter financieel niet op kunnen brengen. Een verbod op glyfosaat zou het voortbestaan van hun bedrijf dan ook in gevaar brengen.”

Het rapport signaleert wat dat betreft dat een aantal sectoren specifiek in problemen komen: de zaadproductie die jaarlijks 8 ton glyfosaat gebruikt op 380.000 hectare, de teelt van vlas voor de linnenindustrie, waarmee Frankrijk wereldleider is, en de vollegrondsteelt van groente en fruit die 203.560 hectare in beslag neemt.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer