Doorgaan naar artikel

Verbruiksbelasting haverdrink gaat omhoog omdat het limonade is

De verbruiksbelasting van plantaardige dranken als haverdrink, rijstdrink, amandeldrink en kokosdrink gaat per 1 januari 2024 omhoog.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
verbruiksbelasting van plantaardige dranken premium

De verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken gaat omhoog en haverdrink wordt onder meer aangemerkt als limonade. Foto: Canva

De verbruiksbelasting van plantaardige dranken als haverdrink, rijstdrink, amandeldrink en kokosdrink gaat per 1 januari 2024 omhoog.

Dat komt doordat de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken omhoog gaat en deze zuivelvervangers worden aangemerkt als limonade.

Melk en andere zuiveldranken zijn, van oudsher al, uitgezonderd van de verbruiksbelasting. Sojadranken die wat vet- en eiwitgehalte overeenkomen met melkproducten vallen ook buiten de belasting. Er wordt wel onderzoek gedaan naar de uitzondering voor deze producten. Dat laat staatssecretaris Maarten van Ooijen weten op vragen van Kamerleden van de Partij voor de Dieren.

Gekeken naar huidige uitzondering van zuivel- en sojadranken

De belasting wordt verhoogd van € 17,30 naar € 26,13 per 100 liter om financiële redenen, om het belastinginkomen voor de staat te verhogen. Het kabinet doet momenteel echter wel onderzoek naar of de verbruiksbelasting zo kan worden aangepast dat de consumptie van suiker via frisdrank zo veel mogelijk wordt verminderd. Daarbij wordt ook gekeken naar de huidige uitzondering van zuivel- en sojadranken. Ook met suiker gezoete zuivel- en sojadranken, zoals chocolademelk, vallen momenteel buiten de belasting. Ongezoete plantaardige dranken hebben wel te maken met de belasting.

Zuivel heeft belangrijke gezondheidsvoordelen

Op de vraag of de staatssecretaris vindt dat dierlijke zuiveldranken niet gezonder zijn dan plantaardige melkvervangers zegt hij dat de (lange termijn ) gezondheidseffecten van plantaardige zuivelalternatieven tot op heden onvoldoende onderzocht zijn om uitspraken te doen over de gezondheid. Volgens het Voedingscentrum voldoen alleen soja- en erwtendranken aan de voorwaarden van het eiwitgehalte om een vervanger van dierlijke zuiveldrank te zijn. Van Ooijen stelt ook dat zuivel belangrijke gezondheidsvoordelen heeft en haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad hierbij aan.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin