Doorgaan naar artikel

Verdenking kartelvorming Italiaanse conserven

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De Europese Commissie heeft sterke vermoedens dat de Italiaanse landbouwcoöperatie Conserve Italia illegale prijs- en marktafspraken heeft gemaakt voor de verkoop van blikgroenten.

De Europese Commissie heeft de Italiaanse coöperatie en haar Franse dochterbedrijf Conserves France SA om opheldering gevraagd. Volgens de Europese Commissie is er mogelijk sprake geweest van ongeoorloofde prijsafspraken, en van afspraken over de verdeling van afzetmarkten en klanten. Dat is in strijd met de Europese mededingingsregels. Het ging onder andere om leveringsafspraken met supermarkten en bedrijven in de restaurantmarkt. De Italiaanse coöperatie zou jarenlang op die manier de markt hebben afgeschermd en verdeeld met andere partijen in de markt.

Al eerder een economisch kartel blikgroenten

Ruim een jaar geleden trad de Europese Commissie op tegen drie bedrijven (Bonduelle, Coroos en Cebab-groep) die op dezelfde manier al meer dan dertien jaar samenwerkten in een economisch kartel op het gebied van de levering van blikgroenten aan de detailhandel en cateringbedrijven. Het onderzoek van de Europese Commissie begon met onaangekondigde inspecties in oktober 2013. De drie bedrijven gaven toe aan het kartel te hebben deelgenomen. Bonduelle werd als tipgever niet gestraft, de andere bedrijven betaalden gezamenlijk € 31,6 miljoen aan boetes.

Tegen Conserve Italia loopt nu een soortgelijke procedure. Als de ongeoorloofde praktijk wordt bewezen, kan een boete worden opgelegd die kan oplopen tot 10% van de wereldwijde omzet in euro‘s.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin