Skip to content

Verder na de piek in landbouwexport

Achteraf gezien is 2022 eigenlijk een topjaar geweest voor (een groot deel van) de agrarische sector.

Updated on:
Business
Commentaar
Netto gerekend, na aftrek van de benodigde import, heeft de Nederlandse economie € 50 miljard verdiend aan de agrarische export. Foto: Canva premium

Netto gerekend, na aftrek van de benodigde import, heeft de Nederlandse economie € 50 miljard verdiend aan de agrarische export. Foto: Canva

Achteraf gezien is 2022 eigenlijk een topjaar geweest voor (een groot deel van) de agrarische sector.

Door alle reuring over allerhande beleid en door de wereldwijde onrust zou je het niet zeggen, maar economisch heeft de sector goed geboerd. Dinsdag presenteerden CBS en Wageningen Economic Research recordcijfers over de agrarische export. Met een plus van 17% ging het naar ruim € 122 miljard. Netto gerekend, na aftrek van de benodigde import, heeft de Nederlandse economie € 50 miljard verdiend aan de agrarische export.

Gemiddeld meer dan een ton inkomen in de landbouw

Financieel dus een topjaar, ondanks iets kleinere volumes. De cijfers passen in de lijn die de rekenmeesters van Wageningen Economic Research en CBS in december al tekenden met de inkomensramingen. Ook daar een record: gemiddeld meer dan een ton inkomen in de landbouw. Vooral melkveehouders zagen hun inkomen vorig jaar sterk stijgen.

Toch lijkt niemand blij in de sector. De reactie van LTO is zelfs uitgesproken zuur. Voorzitter Sjaak van der Tak klaagt dat het verdienvermogen nog steeds onder druk staat ondanks de hoge exportprijzen. Gezien de hierboven genoemde inkomensramingen is die klacht niet terecht. Agrarisch ondernemers hebben wel degelijk baat gehad bij de hoge prijzen. Afzetprijzen stegen harder dan kosten, in melkveehouderij en grote delen van de akkerbouw.

De piek van afgelopen jaar voelt als een eenmalige meevaller bij een toekomst vol zorgen

Maar garanties voor de toekomst zijn er niet, en daar ligt wellicht de verklaring voor de zure reactie van LTO. De piek van afgelopen jaar voelt als een eenmalige meevaller bij een toekomst vol zorgen. Die toekomst lijkt er niet eentje van groei, maar van consolidatie. De grenzen van de productie in de agrarische sector zijn bereikt, zegt het CBS. Vroeg of laat gaat zich dat vertalen in een neergaande exportcurve in plaats van jaar op jaar een nieuw record.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin