Verder stijgende kalverprijs door krapte

Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Het blijft een krappe markt voor de nuchtere kalveren.

Het aanbod blijft nog steeds teruglopen. Op de veemarkt in Purmerend bedroeg de aanvoer 301 dieren. Dat zijn er 42 minder dan op de marktdag van vorige week. De prijzen werden over de gehele linie € 5 hoger genoteerd, maar vooral de beste zwartbonte- en kruislingkalveren waren erg in trek. De zwaarste dieren van de laatste categorie brengen tussen de € 255 en € 275 per dier op. Het verschil met vorig jaar is inmiddels opgelopen tot € 110 per dier.

Latere geboortes

Handelaren zien nog steeds een relatief groot aantal droge koeien bij melkveehouders staan. Veel dieren die vorig jaar door de hete zomermaanden pas later in het jaar dragend werden. Voordat de kalveren van deze dieren in de handel komen, zijn we zomaar een maand verder. De andere kant van de medaille is dat aan het einde van het jaar, wanneer deze opgezette kalveren slachtrijp zijn, kalfsvleesprijzen ook een hoger prijsniveau kunnen bereiken.

Duitsland

In Duitsland is hetzelfde beeld te zien. Extreem weinig kalveren en ook deze week weer een hogere prijs voor de beschikbare dieren. Ook daar wordt voor de komende weken nog een terughoudend aanbod voorzien. Als pas aan het einde van deze maand het aanbod aantrekt, is een verdere prijsstijging van de nuchtere kalveren in de komende weken nog steeds mogelijk.

Prognose: hogere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.