Verdere druk op lage aardappelprijzen

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Aardappelen worden nog steeds verhandeld in kleine volumes, tegen verder verlaagde prijzen.

PotatoNL kwam op maandag 29 maart met een notering voor de in Nederland, België en Duitsland geleverde fritesaardappelen die per saldo € 0,63 per 100 kilo lager uitviel dan een week geleden. De verwerkende industrie staat wat activiteit betreft blijkbaar op de spaarbrander en koopt niets bij wat niet echt nodig of bruikbaar is.

Meer muziek in versmarkt

In het kanaal voor de leveringen aan producenten in de ‘versmarkt’ zat meer muziek. De notering voor fritesaardappelen geleverd buiten Nederland, Duitsland en België steeg aan de bovenkant met € 0,50. Export hield het (lage) prijsniveau onveranderd vast. De noteringen in België staan op € 5,00 tot € 6,00. Belgapom noteerde vrijdag 26 maart wel weer Bintje, ten teken dat er weer wat transacties waren, maar gaf als marktstemming flauw op.

Uit de fritesnoteringen van de vorige week alleen al blijkt wat nog steeds speelt. Afzet van voorgebakken producten voor de horeca en buitenhuisconsumptie, zoals bij evenementen, ligt flink beneden peil. Dat baart zorgen voor de rest van dit seizoen 2020-’21. Er zullen niet veel vrij verkoopbare fritesaardappelen over zijn, die moeten nog wel aan de man gebracht worden. In het afhaalcircuit, waar de aardappelen op ambachtelijke wijze worden gebruikt, is iets meer te beleven.

De handel op de termijnmarkt in Leipzig is heel beperkt, met de vorige week amper een dagomzet van 30 contracten april 2021 en een rond € 6,30 hangende slotnotering. De handel voor het contract april 2022 was bijna net zo groot.

Prognose: flauwe markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.