Doorgaan naar artikel

Verdere groei Belgische melkproductie afgeremd door corona

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De Belgische melkveehouderij leverde vorig jaar 2,4% meer melk dan in 2018 en behaalde daarmee voor het eerst een productie van meer dan 4 miljard kilo.

Dit meldt de Belgische Confederatie voor de Zuivel (BCZ). Ondertussen daalde de melkverwerking in België van bijna 4,9 miljard naar ruim 4,6 miljard liter. Dit komt vooral doordat er minder Nederlandse melk naar België werd gebracht om te worden verwerkt. Een van de concrete oorzaken is bijvoorbeeld de sluiting van de mozzarella-fabriek van FrieslandCampina in Bree. Vanuit België wordt ondertussen ook nog steeds melk geëxporteerd. Hierbij gaat het om zo’n 109 miljoen liter, die vooral gaat naar Arla in Pronsfeld (Dld.).

Lees verder onder de tweet.

Schaalvergroting

Net als in Nederland zet ook in België de schaalvergroting in de melkveehouderij steeds verder door. Inmiddels heeft 14% van de melkveehouders een bedrijf met een melkproductie van meer dan 1 miljoen liter per jaar. Op deze bedrijven wordt ruim 40% van alle melk geproduceerd, wat overeenkomt met 1,6 miljard liter.

De Belgische melkveehouders zetten begin dit jaar fors in om nog meer melk te produceren. In de eerste maanden ging het om een plus van 4,1%. Door de corona-uitbraak kwam echter de klad erin, later versterkt door droogte. Daardoor is de groei in mei teruggezakt naar zo’n 2%, constateert BCZ-bestuurder Renaat Debergh.

Afzet weggevallen door corona

In de huidige omstandigheden ziet hij een gematigde melkproductie als vooral gunstig, want door de corona-uitbraak is een behoorlijk deel van de afzet weggevallen. Vooral in de foodservice en bij de export. Een gematigder aanbod is gunstig voor prijsherstel. Of dat er ook helemaal komt, blijft de vraag. Veel economen voorzien een diepe recessie vanwege de corona-uitbraak.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin