Verdere prijsdalingen op zuivelmarkt

19-01 | |
De prijs van kaas maakte vorige week al een flinke stap terug, ook deze week staat de prijs nog onder druk. - Foto: Koos Groenewold
De prijs van kaas maakte vorige week al een flinke stap terug, ook deze week staat de prijs nog onder druk. - Foto: Koos Groenewold

Het lijkt nog niet gedaan met de prijsdalingen in de zuivel. Volgens berichten zou de melkaanvoer in januari wel eens 5% hoger kunnen liggen dan een jaar eerder.

Resultaat is wel dat de prijs van rauwe melk nu zelfs al richting 30 cent per kilo zakt en soms duikelt deze er zelfs al onder.

Het lijkt erop dat de stroom melk iets minder wordt, maar dat is niet merkbaar in de prijzen. Producenten weten niet wat ze met de toestroom van melk aan moeten. Inmiddels zakt de prijs van room naar € 4,20 per kilo, maar dat maakt wel wat kopers wakker die op dit niveau wel durven te kopen.

Boter zakt verder in prijs

Op de botermarkt zijn de prijsdalingen ook nog niet achter de rug en komt de grens van € 4.000 per ton in zicht. Aanbod vanuit Polen zorgt voor veel prijsdruk, terwijl boter uit onze regio’s voor rond € 4.300 wordt verhandeld. De vraag naar mageremelkpoeder is nog steeds erg rustig.

De laatste editie van de Global Dairy Trade-internetveiling van Fonterra leek misschien een nieuwe impuls aan de handel te kunnen geven, maar met een bijna stabiele situatie blijft het voor poederverkopers lastig inschatten welke kant het uitgaat.

Afgaande op de prijs van mageremelkconcentraat van rond € 1,70 per kilo en de gedaalde gasprijzen, kan er bij een prijsniveau van ongeveer € 2.500 per ton goed worden verpoederd. Maar het sentiment blijft ook voor poeder slecht. Het voordeel voor verkopers is dat het product niet zo snel verouderd, zoals boter en kaas dat wel doen.

Kaasprijs staat onder druk

De prijs van kaas maakte vorige week al een flinke stap terug, ook deze week staat de prijs nog onder druk. Kopers houden de boot af en kopen alleen het hoogstnoodzakelijke. Er is voldoende kaas in de markt en producenten leggen flink geld bij op de verkoop ervan. Deze is nog geproduceerd met dure melk. Inmiddels staat jong Goudse foliekaas te koop voor rond € 3 per kilo. Mozzarella kost nog iets minder.

Prognose: prijzen verder onder druk.

Prognose: prijzen verder onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer