Verdere prijsdalingen zuivelmarkt

08-12-2022 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De zuivelmarkt gaat door op de weg van prijsdalingen, waar ze vorige week was gebleven.

De vraag naar zuivelproducten is sterk afgenomen en er wordt zelfs al gezegd dat de handel dit jaar grotendeels gedaan is. Het aanvoerniveau van melk in Europa stijgt nog steeds boven die van voorgaande jaren. Van die kant is voorlopig geen verlichting te verwachten.

Rauwe melk

De prijs waarvoor rauwe melk wordt verhandeld ligt rond de 48 cent per liter. Het wegvallen van de vraag en een ruim aanbod van room zorgt voor een flinke terugval in de prijs van € 6,50 tot € 6,60 per kilo. Het prijsniveau was weliswaar hoog, maar het wegvallen van de vraag is dit jaar opmerkelijk vroeg.

Boterprijs zakt verder

Ook boterprijzen staan onder druk en er wordt hier en daar al rond € 5.000 per ton verhandeld. Voor het eerste kwartaal wordt ook al voor prijsniveaus onder die grens gehandeld.

Mageremelkconcentraat en poeders

Ook mageremelkconcentraat krijgt een verdere duw naar beneden in de prijs door een zwakke markt. De prijs ligt inmiddels op ongeveer € 1,80 per kilo. De markt voor poeders ligt grotendeels stil en het lijkt erop dat hierdoor de prijs voor mageremelkpoeder slechts tot € 2.800 per ton zakt. Maar poederproducenten willen niet met voorraden blijven zitten en proberen dan toch tegen een lager bedrag product te verkopen. Een verdere prijsdaling wordt hierdoor ingecalculeerd.

Op de GDT-internetveiling werden poeders duurder, maar dat lijkt nog geen reden tot juichen. Ondanks corona-versoepelingen in China blijft de vraag vanuit dat land nog klein en is daar nu nog geen ommekeer van te verwachten.

Kaas

Kaasproducenten proberen geproduceerde kaas zo snel als het kan te verkopen. Voorraad opbouwen is te duur. De prijs van jonge Goudse zakt naar rond € 4 per kilo en lijkt de bodem nog niet te hebben bereikt.

Prognose: verder dalende prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer