Verduurzaming, verduurzaming, verduurzaming

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt het als ‘de grootste hervorming van het landbouwbeleid in de afgelopen 30 jaar’.

Het Europees Parlement gaf dinsdag het fiat aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Vergaande doelstellingen voor klimaat, biodiversiteit, bodem, lucht en water krijgen straks gestalte in de plannen.

Een stap naar de voedselketen van morgen

Niemand zal ervan opkijken. Overal duikt verduurzaming op. Zoals in de aankondiging gisteren van FrieslandCampina en voerconcern Agrifirm. Zij trekken voortaan samen op in de strijd tegen ontbossing. In de loop van 2022 kan Agrifirm aan FrieslandCampina-leden voer met ‘ontbossingsvrije’ soja leveren. Voor FrieslandCampina past dit in het Nourishing a better planet-programma. Agrifirm zegt een stap naar de voedselketen van morgen te maken. Andere voerconcerns worden opgeroepen hetzelfde te doen.

Verzekeraar ASR

Verduurzaming is ook de reden dat verzekeraar ASR, en de grootste particuliere grondbezitter, boeren korting geeft op de pachtprijs. Pachters die stappen zetten om de bodemgezondheid te verbeteren en biodiversiteit te bevorderen kunnen tot 10% minder betalen. Met een portefeuille van 42.000 hectare en ruim 2.000 boeren kan dit aardig aantikken. ASR ‘verdient’ de derving van pachtgeld terug met de waardestijging van de schonere grond.

Het is verduurzaming wat de klok slaat. De maatschappij wil het, en elke schakel in de keten zal zijn steentje moeten bijdragen. Ergens moet iemand het wel gaan betalen. Ook dat moet een paragraaf zijn in de plannen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB



Beheer