Verdwijnen middelingsregeling treft het mkb zwaar

14-10-2022 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: Canva
Foto: Canva

Prinsjesdag 2022 is alweer een paar weken geleden. Traditiegetrouw worden dan ook de belastingplannen bekendgemaakt.

De al eerder aangekondigde afschaffing van de middelingsregeling stond in de plannen. Het schrappen van de middeling past prima in de lijn van steeds minder aftrekposten en meer digitalisering. Nu is digitalisering op zich prima, maar dan wel omdat het slimmer en sneller kan en niet met het gevolg om eerlijke regelingen zomaar af te schaffen.

De menskracht die de fiscus nodig heeft bij de uitvoering van de regeling zal best wel mee vallen, schat ik in

Een van de argumenten die gebruikt wordt om de afschaffing van de middelingsregeling te rechtvaardigen is dat twee derde van de belastingplichtigen die hierop recht heeft, er geen gebruik van maakt. Dit vind ik heel opvallend. Want mijn eigen ervaring is dat er juist veel gebruikgemaakt wordt van deze regeling, met name in het mkb (inclusief boeren). Een ander argument dat pleit voor afschaffing is dat de fiscus niet genoeg capaciteit heeft om de regeling voldoende te automatiseren. Daardoor moeten middelingsverzoeken handmatig worden afgedaan en dat kost menskracht. Dat is toch wel een bijzonder argument. De menskracht die de fiscus nodig heeft bij de uitvoering van de regeling zal best wel mee vallen, schat ik in. Maar de computer ‘says no’ en daarom moet de middelingsregeling sneuvelen.

Belastingdruk op een reëler percentage

En dat terwijl de middelingsregeling een faire regeling is. Het box 1 tarief in de inkomstenbelasting is progressief en daar hoort een middelingsregeling bij om de hoge belasting over incidentele piekinkomens te matigen. Met name voor ondernemers met jaarlijks sterk wisselende resultaten is de middelingsregeling een uitkomst. Op deze manier wordt de belasting ‘gemiddeld’ over de jaren en komt de belastingdruk over meerdere jaren gezien op een reëler percentage uit.

Over de jaren 2022, 2023 en 2024 kan overigens nog wel worden gemiddeld, maar daarna is het afgelopen. Er is dus wel voorzien in een overgangstermijn, maar daarna is het exit middelingsregeling. Erg jammer. Het verdwijnen van de middelingsregeling zal het mkb zwaar treffen.

Meer over


Beheer