Doorgaan naar artikel

Verenigd Koninkrijk trekt € 13,5 miljoen uit voor kweekvlees

Het Verenigd Koninkrijk trekt € 13,5 miljoen uit voor een innovatiecentrum gericht op kweekvlees en precisiefermentatie.

Nieuws
Food
De Britse overheid steekt geld in een innovatiecentrum dat onder andere kweekvlees onderzoekt. - Foto: Canva/nevodka premium

De Britse overheid steekt geld in een innovatiecentrum dat onder andere kweekvlees onderzoekt. - Foto: Canva/nevodka

Het Verenigd Koninkrijk trekt omgerekend € 13,5 miljoen uit voor een innovatiecentrum gericht op cellulaire landbouw, zoals kweekvlees. Ook precisiefermentatie voor de productie van eiwitten of alternatieven voor bijvoorbeeld palmolie is een onderzoeksthema in het centrum.

De investering in de Cellular Agriculture Manufacturing Hub (CARMA), zoals het innovatiecentrum heet, is de grootste eenmalige investering die de Britse overheid tot nu toe heeft gedaan in alternatieve eiwitten.

Het project duurt zeven jaar en heeft als doel nieuwe productiesystemen te ontwikkelen die ‘de traditionele voedselproductie aanvullen’. De universiteit van Bath gaat het project leiden. Onderzoekers van andere universiteiten in het Verenigd Koninkrijk zullen meewerken aan de onderzoeken.

Focus op kweekvlees en precisiefermentatie

“Onze eerste focus zal liggen op cellulaire landbouwproducten uit weefsels, kweekvlees en het precisiefermentatieproduct, alternatieve palmolie. Maar naarmate de Hub uitbreidt, verwachten we dat veel andere cellulaire landbouwproducten zullen profiteren van het onderzoeksprogramma”, aldus onderzoeker Marianne Ellis van de universiteit. Vanaf het begin van het project willen de onderzoekers ook in gesprek met consumenten en andere belanghebbenden.

Nederland trok eerder € 60 miljoen uit voor een project voor de verdere ontwikkeling van kweekvlees en precisiefermentatie. Het bedrag komt uit het Nationaal Groeifonds.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin