Verenigde Staten niet langer de baas op graanmarkt

13-02-2020 | |
Tien jaar geleden (seizoen 2009-2010) stelde Rusland nog weinig voor op de graanmarkt. Inmiddels is het land de grootste exporteur van tarwe in de wereld. - Foto: Canva
Tien jaar geleden (seizoen 2009-2010) stelde Rusland nog weinig voor op de graanmarkt. Inmiddels is het land de grootste exporteur van tarwe in de wereld. - Foto: Canva

De Verenigde Staten (VS) waren decennialang heer en meester op de graanmarkt. Dat is in 10 jaar veranderd. Andere landen spelen in op de groeiende vraag naar graan in de wereld.

De wereldhandel in tarwe en mais veranderde deze eeuw flink. De Verenigde Staten (VS) waren in de vorige eeuw heer en meester op de wereldmarkt voor graan. In 2000 werd wereldwijd zo’n 104 miljoen ton tarwe verhandeld. De VS had daarin een aandeel van 27%. Dat is nu nog maar 15%. Op de maismarkt is de aderlating voor de Amerikaanse exporteurs nog erger. In 2000 is wereldwijd 76 miljoen ton mais verhandeld tussen landen. De VS had daarin een aandeel van maar liefst 63%. Nu is het Amerikaanse marktaandeel op de wereldmaismarkt gezakt naar 27%.

Voedsel als politiek drukmiddel

Dat de VS minder machtig is op de graanmarkt heeft een aantal oorzaken. De VS gebruikten voedsel als politiek drukmiddel omdat veel landen afhankelijk waren van graanleveranties uit de VS. Dat stimuleerde steeds meer landen om hun eigen graanproductie te verbeteren. Bovendien nam de vraag naar graan wereldwijd sterk toe. Veel landen speelden daar beter op in dan de VS. Zo startte Rusland in 2000 een uitgebreid programma om de agrarische productie te stimuleren. Dat lukte uitstekend wat betreft de graanproductie. Tien jaar geleden (seizoen 2009-2010) stelde Rusland nog weinig voor op de graanmarkt. Inmiddels is het land de grootste exporteur van tarwe in de wereld en is het de vijfde exporteur van mais.

Vooral de laatste jaren stijgt de vraag naar voergraan

Meer welvaart in de wereld

De vraag naar graan stijgt omdat de wereldbevolking groeit. Bovendien neemt de welvaart toe. Daardoor gaan mensen meer dierlijk voedsel eten, waardoor de vraag naar veevoer enorm toeneemt. Vooral de laatste jaren stijgt de vraag naar voergraan. In 2000 werd volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wereldwijd 697 miljoen ton graan verwerkt in veevoer. Dat was 10 jaar later gestegen naar 776 miljoen ton (+11%). Weer 10 jaar later komt dat op 1.014 miljoen ton in seizoen 2019-2020. Dat is een stijging van nog eens 31%.

Tarwe en mais

De tarwemarkt kent 9 grote aanbieders met een export van meer dan 1 miljoen ton. De VS exporteert ongeveer dezelfde hoeveelheid tarwe als 10 jaar geleden. Andere landen hebben veel meer kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar tarwe. Rusland streefde de VS een paar jaar geleden voorbij op de ranglijst van tarwe exporteurs. De VS heeft als handicap dat het areaal tarwe in het land krimpt. Akkerbouwers halen hogere saldo’s met transgene mais en sojabonen dan met tarwe. De laatste 10 jaar kromp het tarweareaal in de VS met 23% naar ruim 18 miljoen hectare. Australië krijgt het steeds moeilijker op de tarwemarkt. De productie valt vaak tegen door droogte.

Lees verder onder de tweet.

Concurrentie op wereldmarkt mais

Op de maismarkt zie je dezelfde ontwikkeling als op de tarwemarkt. De vraag groeit enorm en het zijn andere landen dan de VS die daar van profiteren. Op de maismarkt zijn 5 grote exporteurs actief. De VS is nog wel de grootste exporteur van mais in de wereld. Het USDA verwacht dat de VS dit seizoen 47 miljoen ton mais gaat verkopen aan andere landen. Dat is iets minder (-5%) dan 10 jaar geleden. Terwijl andere landen hun productie enorm hebben opgeschroefd, waardoor ze meer mais kunnen exporteren. De VS heeft sterke concurrentie gekregen van Brazilië, Argentinië en Oekraïne op de wereldmarkt van mais.

Meer informatie over prijzen van graan

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer